iS-rapport från Almedalsveckan

För sjätte året i rad skapade vi Samtalsgården, 200 meter från Almedalens scen. Vi mötte ett större samhällsengagemang än någonsin. Fler av de 740 aktiva deltagarna i våra dialoger var riktigt engagerade.

”Läkande rum” var en titel som satte an tonen. Vårt samhälle behöver läkas, många individer också. När NMR flyttar fram sina positioner i skuggan av SD:s framgångar – är det andra som inte vågar vara kvar. Judiska församlingar på svenska orter, HBTQ…

”Hatets pyramid” var ett samtal vi hade två gånger med sammanlagt 70 deltagare. Pyramiden beskriver hur en icke helt fungerande anknytning till en eller flera föräldrar i barndomen kan leda till osäkerhet. Vem är jag? Och vem är du?

Det kan leda vidare upp i pyramiden med fördomsfulla attityder, vi och dom. Grupptänkande tar vid, där en den ena gruppen ställs mot den andra. Detta kan leda till fördomsfulla handlingar, diskriminering och hatbrott vidare mot folkmord.

Mitt under ett samtal så hoppade tre NMR-killar över vårt staket på skolgården och vecklade ut sin stora banderoll utåt gatan. De höll den ovanför vår, som satt utanpå staketet. Sedan fotade andra NMR-män det hela. Jag vet inte vad det stod på deras banderoll, men på vår stod det ”Välkommen till Almedalens goda samtal”. Jag vill ändå tolka detta positivt, grabbarna ville sammankopplas med detta!

initiativ Samutveckling! följer upp Almedalsveckan i september och skapar en vision för samhället. Hör av dig om du vill vara med på något sätt!

Välkommen!

Per Hörberg

per.hrberg@samutveckling.se

Per Hörberg

Per Hörberg

Beteendevetare och författare kring ledarskap, organisation och personlig utveckling. ”Samarbetsminister” för lösningar i samhälle och organisation. En patriot som är stolt när Sverige gör rätt och som vill påverka när det går fel.

Per är morfar och farfar, en seglare som gillar att sporta och bidra till det globala samhällets utveckling. Har bidragit till två stabila friskolor på Lidingö. Leder initiativ Samutveckling! och Wellnessguide. Förr IKEA-chef och reservofficer, nu koordinator av relationer så att chefer blir ledare, grupper blir team och så att medarbetare och medborgare blir samutvecklare!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *Spamskydd *