Individualismens fälla

Jag tänker alltså finns jag, är klassiska ord från René Descartes. Han anses vara den moderna filosofins fader med bland annat Avhandling om metoden att rätt vägleda sitt förstånd och söka sanningen i vetenskapen (1637)

Jag tänker, alltså finns jag. Är det där individualismen som strategi verkligen tar fart i västlandet? Jag finns för att jag tänker. Jag, jag och åter jag.

Individualism och relation går i och ur varandra på ett sätt som kan göra oss tokiga!
Individualism och relation går i och ur varandra på ett sätt som kan göra oss tokiga!

Den nyligen bortgångne Zygmunt Bauman har i decennier skrivit om vårt moderna samhälle och vad individualiseringen gör med oss. Han menade att mänskligheten för länge sedan tappat hoppet om att kunna skapa den ideala tillvaron. De stora ideologierna som kommunism eller kapitalism har ju redan visat sina avigsidor tillsammans med politiken.

Populism gräver istället fram det gyllene förgångna. Föreställningar om ”den gamla goda tiden” lägger grunden för en bättre värld – retrotopi. För mitt i all konsumtionshysteri inser nog de flesta, om än omedvetet, att lyckan inte står att finna där.

Vi lever kanske därför i två olika världar. Bägge overkliga på olika sätt. Livet ”online” är riskfritt så till vida att vi kan stänga av kommentatorsfältet, nyheten eller åsikten. Dessutom märker du inte online hur ensam du i själva verket är. Det finns ju så mycket att ta del av på nätet. ”Offline” behöver du möta andra människor direkt, samtala och nyansera dig. Kan vara jobbigt.

Men, säger Zygmunt, i slutet av självständigheten finns inte lycka, utan tomhet, meningslöshet och en ofattbar leda.

Per Hörberg

Per Hörberg

Beteendevetare och författare kring ledarskap, organisation och personlig utveckling. ”Samarbetsminister” för lösningar i samhälle och organisation. En patriot som är stolt när Sverige gör rätt och som vill påverka när det går fel.

Per är morfar och farfar, en seglare som gillar att sporta och bidra till det globala samhällets utveckling. Har bidragit till två stabila friskolor på Lidingö. Leder initiativ Samutveckling! och Wellnessguide. Förr IKEA-chef och reservofficer, nu koordinator av relationer så att chefer blir ledare, grupper blir team och så att medarbetare och medborgare blir samutvecklare!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *Spamskydd *