Idag får vi en ny president?

Lever vi i en era av förändringar. Eller i förändringarnas era?

Oavsett vilken, eller båda samtidigt, så tror jag inte att vi riktigt har hängt med i utvecklingen. De (medicin)tekniska framstegen ligger bakom att vi statistiskt sett har det bättre. Detta om vi tittat på siffrorna enligt professor Hans Rosling kring svältdöd, spädbarnsdöd och av det faktum att befolkningsmängden i världen ökat mer de senaste hundra åren än någonsin förr.

Men samtidigt har klyftorna ökat. Både mellan oss människor, men kanske även inom oss själva. Hur menar jag nu?

Jo, förr levde vi, på gott och ont, närmare naturen. Vi var mer direkt beroende av den. Vi var mer fysiska och använda hela våra kroppar. Nu lever de flesta i sina huvuden och har tappat kontakten med sina kroppar. Psykisk ohälsa ökar kraftigt mitt i välståndet, sannolikt som en del av detta.

”Röda organisationer” som urtidens stammar som kanske stred mot varandra har idag sin motsvarighet i Islamska Staten och terrorvälden på olika ställen i världen. Men även i formen ”Management by Fear” och ”Command & Control” i organisationer och stater. Hotet som väcker rädslan…

”Gula organisationer”, vilket de flesta nog tillhör av bekvämlighetsskäl, är som fårskockar som följer sin företagskultur, eller sin ”åsiktskorridor” i samhället. Medlemmar här är i grunden osjälvständiga, rädda att sticka ut och gömmer sig bakom förmodade normer. Men bättre det än att hata.

”Blågröna organisationer”  skapar tillitsfulla öppna platser för möten och lärande. Inga vanliga arbetsmöten, utan riktiga möten där saker utvecklas. Kulturen präglas av människor med ett inre ledarskap, respekt för andra och samarbete med andra, inre ledare. ”Sense & response” är kulturen där.

Vilken färg har ”vår” nye president?

Vilken färg har du?

Per Hörberg

Per Hörberg

Beteendevetare och författare kring ledarskap, organisation och personlig utveckling. ”Samarbetsminister” för lösningar i samhälle och organisation. En patriot som är stolt när Sverige gör rätt och som vill påverka när det går fel.

Per är morfar och farfar, en seglare som gillar att sporta och bidra till det globala samhällets utveckling. Har bidragit till två stabila friskolor på Lidingö. Leder initiativ Samutveckling! och Wellnessguide. Förr IKEA-chef och reservofficer, nu koordinator av relationer så att chefer blir ledare, grupper blir team och så att medarbetare och medborgare blir samutvecklare!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *Spamskydd *