Hur orkar vi?

Klimatfrågan har vid det här laget börjat påverka de allra flesta. Men måste förnekelse bytas mot uppgivenhet?

Att samhället, inte bara det svenska, blir allt mer uppdelat gör inte livet lättare. Inkomstklyftorna ökar bland ”gammelsvenskarna” och så har vi över en miljon nya svenskar. Där många hamnar i den ekonomiskt svagare gruppen.

Rädslan för internationella kriser. USA-Nordkorea, Indien-Pakistan, Kina-västerlandet, Ryssland-Europa osv osv

Högerpopulism är ett svar på denna rädsla. I EU-valet kan olika partier på denna högerkonservativa sida samla 30 eller betydligt fler procent av rösterna. Det blir som en kamp mellan det som varit ”självklart” i Europa sedan Berlinmuren föll 1989 – liberalism – och nationalister.

I Frankrike gror missnöjet innanför den gula västen

Genom att hävda att jag och vi har ”rätt”, så förstärks bara konflikten. Anta att du är liberal och ser igenom dunkla högermotiv bakom att ”återskapa den vita nationalstaten”. Även om du har rätt, så har du inte rätt i att klistra etiketter på de ”mindre vetande”. För samtidigt som EU har bidragit till sitt huvudsakliga syfte om fred i Europa, så har Euron och globaliseringen faktiskt försämrat det för väldigt många människor. De ”gula västarna” är inte bara galna, de står också upp mot något som inte kommer att fungera i längden – som att kapitalet samlas hos de få.

Så om jag nu är liberal i mitt sinne kunde jag erkänna problemet med globalisering, individualisering och stor migration. Som liberal kunde jag lämna teori och ideal för att istället med öppna ögon se och försöka förstå verkligheten. En sann liberalism tolererar motsatser och människor som de är. Istället för att sätta sig på höga hästar kunde de som står för liberala värden börja bjuda in till samtal. Möten där vi lyssnar till varandra och varandras perspektiv.

Bibliotek, Järvaveckan och Almedalsveckan

Mot denna bakgrund organiserar vi Samtalscaféer på svenska bibliotek. De har ju ett demokratiuppdrag – att utveckla och stärka demokratin. Under de två politiska veckorna samlar vi över tusen aktiva medborgare från höger till vänster i aktiva dialoger i aktuella samhällsfrågor.

Vi är en ideell förening som startade 2012 och det blir vår andra Järvavecka och sjunde Almedalsvecka. Vi behöver bidrag, donationer och annat stöd för att träna dialogvärdar, hyra platser, tält, utrustning, resor och boende. Har du lust att bidra lite?

Vänligen stöd oss via Swish föreningsnummer 123 017 33 85, BG 706-4702, eller konto 5372-1040228 i SEB.

Tack!

Per

Per Hörberg

Per Hörberg

Beteendevetare och författare kring ledarskap, organisation och personlig utveckling. ”Samarbetsminister” för lösningar i samhälle och organisation. En patriot som är stolt när Sverige gör rätt och som vill påverka när det går fel.

Per är morfar och farfar, en seglare som gillar att sporta och bidra till det globala samhällets utveckling. Har bidragit till två stabila friskolor på Lidingö. Leder initiativ Samutveckling! och Wellnessguide. Förr IKEA-chef och reservofficer, nu koordinator av relationer så att chefer blir ledare, grupper blir team och så att medarbetare och medborgare blir samutvecklare!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *Spamskydd *