Hur is bildas och hur iS! samutvecklas

Initiativ Samutveckling (iS!) är ett fenomen i tiden. Frågan är hur en idé som vår kan göra skillnad. Låt oss därför se efter hur naturens is bildas när temperaturen sjunker.

Kärnis är en istyp som uppstår i rent vatten, till skillnad från snöis och kravis. Karaktäristiskt för kärnis är att den växer nedåt, det vill säga ny is bildas i gränsskiktet mellan is och det underliggande vattnet. Kärnisen är förhållandevis stark. Redan 3 cm tjock sötvattenkärnis som flyter på vatten kan bära en fullvuxen människa.

Kärnis är stark
Kärnis är stark

För att kärnis skall kunna bildas krävs först ett istäcke. Detta istäcke byggs i två steg. Först bildas ett nätverk av isnålar i vattenytan. Därefter fylls mellanrummet mellan isnålarna med isskivor, som består av iskristaller med olika kristallriktningar. Tunn is har på så sätt bildats i vattenytan.

Det är nu, efter att det första istäcket lagts, som den egentliga kärnisen kan börja bildas. Tillväxten av is sker på istäckets undersida. De iskristaller som bildas blir typiskt pelarformade med varierande tvärsnitt.

Vid isbildningen frigörs värme, som måste transporteras via isen ut i i det fria. För att denna process skall fungera krävs att det är kallt i luften. Klart väder med god värmeutstrålning eller vind (som inte är så stark att den bryter upp isen) är gynnsamt för processen. Snabbaste istillväxten får man därför vid kallt, klart väder med lagom mycket vind.

Isskivornas iskristaller med sina olika kristallriktningar har, framförallt genom sin storlek, en stor betydelse för den gamla isens bärighet när den väl börjar smälta.

Med kärnis som metafor

Initiativ Samutveckling (iS!) bildades vid promenader längs Öresunds vida vatten. Redan från början växte det med djupet i samtalet mellan dessa, filosofiserande personer. Det tunna istäcke som behövs för att så småningom bilda kärnis, bestod utav bräckliga samtal om ett helt annat samhällsklimat än dagens. Naturens istäcke byggs som ett nätverk av isnålar och mellanliggande isskivor. Som noderna i ett nätverk av kommunicerande människor. Latinets ’communicare’ betyder ”göra gemensam”. Isskivorna förutsätter så iskristaller med olika riktningar, precis som när ett gott samtal inkluderar olika infallsriktningar. Precis som när ett samhälle är inkluderande.

När isen väl var bildad i vattenytan, var det dags att samutveckla iS! på djupet. Olika iS-pelare! utvecklades. Ett interaktivt manifest, en e-bok och ett hederskodex. iScafé! bildades som formen för informella samtal i Lund och Stockholm, till att börja med. Almedalen 2013 blev en iS-pelare! för ”Almedalens goda samtal” 2014. Hemsidan och bloggen blev andra strukturer. Årskonferensen tittar på vad som hänt och händer, väljer ledarskap och visionerar. Årsmötet formaliserar det som behövs för att vara en stabil, ideell förening i ständig utveckling.

Vid isbildning i vattnet, frigörs värme. iS! bildas i varje varmt möte om det så är i Almedalen eller på ett iScafé! i Dieselverkstaden uti Nacka, en skön lokal i Stockholm, Lund eller København. Det är kanske tur att kärnis lättast bildas när det blåser och är kallt. För i vårt samhälle blåser nu kalla vindar och det verkar behövas riktigt goda samtal.

Per Hörberg

Per Hörberg

Beteendevetare och författare kring ledarskap, organisation och personlig utveckling. ”Samarbetsminister” för lösningar i samhälle och organisation. En patriot som är stolt när Sverige gör rätt och som vill påverka när det går fel.

Per är morfar och farfar, en seglare som gillar att sporta och bidra till det globala samhällets utveckling. Har bidragit till två stabila friskolor på Lidingö. Leder initiativ Samutveckling! och Wellnessguide. Förr IKEA-chef och reservofficer, nu koordinator av relationer så att chefer blir ledare, grupper blir team och så att medarbetare och medborgare blir samutvecklare!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *Spamskydd *