Hur är det möjligt?

Hellre fly än illa fäkta?

Bättre fly än illa fäkta?

Jag har många välutbildade vänner och släktingar som kanske börjar se att det pågår en klimatförändring. Men så länge ”de inte anser det bevisat att det är människans verk” så fortsätter de flyga och konsumera precis som vanligt.

Hur är det möjligt?

Jag börjar tro att det verkligen är så illa att information, kunskap och vetenskap inte har någon verkan på individer som bara lever för sig och sitt. Den som inte har en naturlig koppling till naturen verkar inte ha förmågan att ta ett större ansvar än för just sig och sitt. På kort sikt, vill säga. För även egoisten, hens barn och barnbarn lär drabbas av klimatförändringens effekter.

Vem kan undvika att dra slutsatser av att de 20 varmaste åren i världen skett i nästintill löpande följd sedan 1997? Att såväl juni som juli 2019 slår alla värmerekord i världen?

Isen kalvar, rasar och smälter just nu redan snabbare vid polerna än forskarnas värsta farhågor. Detta vid 1/2 grads uppvärmning vid t ex Antarktis. Metangas lagrad i de kalla områdena i världen riskerar nu att frigöras. Metangas är en 21 gånger starkare växthusgas än koldioxid.

Hur är det möjligt att de allra flesta bara fortsätter som vanligt?

En förklaring är nog att sådant som själviskhet, girighet och apati går före medvetenhet och ansvarstagande för något större än jag, mig och mitt.

Det behövs en påtaglig förändring i medvetandet och i vår kultur innan det är försent. Från jag till vi. Från syndabockar till att förstå. Från galenskap till vishet. Från att fly verkligheten genom att tänka i termer av då och sen – till att istället vara och leva i nuet. Från förnekelse till acceptans.

Låt oss sluta att försöka leva upp till prestigefulla ideal och istället leva enklare och skönare – att vara mer sig själv tillsammans, än göra olika individuella saker mest för att fly verkligheten!

Per Hörberg

Per Hörberg

Beteendevetare och författare kring ledarskap, organisation och personlig utveckling. ”Samarbetsminister” för lösningar i samhälle och organisation. En patriot som är stolt när Sverige gör rätt och som vill påverka när det går fel. Per är morfar och farfar, en seglare som gillar att sporta och bidra till det globala samhällets utveckling. Har bidragit till två stabila friskolor på Lidingö. Leder initiativ Samutveckling! och Wellnessguide. Förr IKEA-chef och reservofficer, nu koordinator av relationer så att chefer blir ledare, grupper blir team och så att medarbetare och medborgare blir samutvecklare!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *Spamskydd *