Hoppa bock över problemen

Jag tror människor mår och samarbetar bättre när de har flyt i tillvaron. Om du nu skulle hålla med om detta, kanske du undrar hur det skulle gå till?

Kontrollbehov hämmar naturlig kommunikation och utveckling både i näringsliv och samhälle. Men lika mycket i våra kroppar – och det kanske är där som samhällsproblemen börjar?

Varför sjukskrivs allt fler svenskar på grund av psykisk ohälsa? Varför äter så många sömnmedel och antidepressiv medicin regelbundet? För att vi mår bra mitt i välfärden? Knappast, och ett hinder för utveckling till något bättre är förnekelsen av hur det hela ligger till.Jagets kontrollbehov manar fram låsningar exempelvis som ”vetenskaplighet”, ”evidens” och irrationalitet. Den som har studerat nobelprisad forskning kring jaget, vet hur snedvriden vår perception är. Större delen av ”vetenskaplig forskning” bejakar den hypotes forskaren ställde upp från början. Genombrotten sker snarare i oväntade händelser, misstag och ”slumpen”. Kan djur hoppa bock? Det finns ingen evidens på det…

Måste väl vara Photoshop, eller?
Måste väl vara Photoshop, eller?

Även den människa som har extrema kontrollbehov, torde kunna acceptera att de sover om natten, utan att kunna kontrollera vare sig andning, cirkulation, ämnesomsättning eller om någon tar sig in i deras sovrum. Men på dagen tenderar jaget att inbilla sig kunna styra livet. Olyckligt omedveten om att det är det undermedvetna som styr de många, dagliga besluten.

Jaget, näringslivet och samhället skulle nog må bättre av att:

1. Acceptera att det finns något övergripande – låt oss kalla det för naturen eller naturkrafter – som är grunden och förutsättningen för livet.
2. Acceptera även ditt nuvarande läge – trött, pigg, frisk, sjuk, arbetslös, stressad – precis som det är.
3. Förena denna acceptans, där känslan och det du är medveten om ingår, till en öppen vilja att tänka i nya banor. Låt vanor och beteenden omskapa sig själv till en ny livsplattform för dig, din familj och din verksamhet!
4. Omsätt den öppna viljans nya vanor i rörelse. Fysisk rörelse för din kropp och mental rörelse för ditt och andras sinne. Att sitta fast leder till stagnation på alla möjliga sätt.

Genom att börja se sig själv på riktigt, kan en även börja se människan för vad hon är. Istället för att som idag låsa vid yttre attribut- Då försvinner problem kring kön, ålder, socio-ekonomiska skillnader och det faktum att 16 procent av svenskarna är födda utomlands.

Så genom att även se och agera på sambandet mellan psyke och fysisk rörelse kan vi alla må så mycket bättre. Låt oss börja med goda samtal där vi tränar jaget i att våga befinna sig i nya perspektiv, utan att reflexmässigt börja försvara sin befintliga position.

Per Hörberg

Per Hörberg

Beteendevetare och författare kring ledarskap, organisation och personlig utveckling. ”Samarbetsminister” för lösningar i samhälle och organisation. En patriot som är stolt när Sverige gör rätt och som vill påverka när det går fel.

Per är morfar och farfar, en seglare som gillar att sporta och bidra till det globala samhällets utveckling. Har bidragit till två stabila friskolor på Lidingö. Leder initiativ Samutveckling! och Wellnessguide. Förr IKEA-chef och reservofficer, nu koordinator av relationer så att chefer blir ledare, grupper blir team och så att medarbetare och medborgare blir samutvecklare!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *Spamskydd *