Hatets nedbrytande kraft

Med USA-valet och ett glödande hat i samhället som fond, kommer här möjligen det enda presidentlika som Richard Nixon stod för. När han avgick 1974 sa han i ett känslomässigt tal till nationen: ”Andra kan hata dig, men de vinner inte förrän du hatar dem tillbaka – och det är då du tillintetgör dig själv.”

Innan dess hade han, i det kalla krigets skugga, gjort oegentligheter i samband med Watergateskandalen som hotade honom med krigsrätt.

Före det amerikanska inbördeskriget 1861-1865 var de båda motpolerna bergfast övertygade om att den andra sidan skulle ödelägga Amerika. Det är en skrämmande parallell till dagens polariserade stämningsläge, menar historikern Joanne Freeman.

De hotelser som skanderas på Trumps valmöten påminner om de dödshot som föregick inbördeskriget. Då som nu blev hånfulla personangrepp belönade med stor politisk status. När Abraham Lincoln förbjöd slaveriet, så startade sydstatarna kriget för att behålla sina slavar som arbetskraft.

Vad kommer att hända i USA och världen när Hillary Clinton väl valts till president?

Per Hörberg

Per Hörberg

Beteendevetare och författare kring ledarskap, organisation och personlig utveckling. ”Samarbetsminister” för lösningar i samhälle och organisation. En patriot som är stolt när Sverige gör rätt och som vill påverka när det går fel.

Per är morfar och farfar, en seglare som gillar att sporta och bidra till det globala samhällets utveckling. Har bidragit till två stabila friskolor på Lidingö. Leder initiativ Samutveckling! och Wellnessguide. Förr IKEA-chef och reservofficer, nu koordinator av relationer så att chefer blir ledare, grupper blir team och så att medarbetare och medborgare blir samutvecklare!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *Spamskydd *