Hatet på nätet

Det är allvar nu, även i Sverige. För vi kan tycka vad vi vill om Folkhälsomyndigheten. Men har det inte gått lite väl långt när fem av de mest synliga i teverutan måste ha personskydd?

Svenska forskare lägger av på grund av hat. Detta med att hota anonymt har pågått i många decennier för politiker. Vilka människor vill eller orkar ta en officiell roll i dagens Sverige – med trollen på sociala media?

Ska vi andra bara ducka och hoppas på det bästa?

De som hatar, de hatar nog sig själva. Bitterheten är jobbig att gå ensam med. Då blir det frestande att gömma sig på nätet och avreagera sig där. Med sitt språk vill hatarna beröva andra sin värdighet. Den hatarna själva förlorat för länge sedan. Känslan att vara en del av samhället, på riktigt, är något som många upplever sig ha förlorat. Inte bara som konsument utan koppling till meningsfulla saker, utan med en allmänt stark känsla av utanförskap. ”Eliten verkar ha det så bra”, kan det heta.

Vill du fråga dig själv varifrån hatet kommer?

När jag inte känner mig inkluderad, då ska ingen annan heller få göra det. Så verkar logiken vara. Hat och hot är otrevligt i sig. Men än värre då ökända terrorister, som Breivik och Akilov, först eldat upp sig på nätet. Innan de skred till terrorhandling. Ord har betydelse.

När skribenter, politiker och andra som influerar hänger på denna våg av hat, ja då vet vi att vi är på ett sluttande plan. Du är dina ord. Göm dig inte bakom retorikens dimridåer.

Bakom hat finns en grundläggande känsla – rädsla. Mitt förslag är att vi balanserar det med tillit. Den går bäst att utveckla i möten där vi deltar öppet och respektfullt. Möten där vi lyssnar till varandras perspektiv.

Vill du vara med och öka tilliten i samhället? Välkommen till något av våra (digitala) Samtalscaféer!

Per Hörberg

Per Hörberg

Beteendevetare och författare kring ledarskap, organisation och personlig utveckling. ”Samarbetsminister” för lösningar i samhälle och organisation. En patriot som är stolt när Sverige gör rätt och som vill påverka när det går fel. Per är morfar och farfar, en seglare som gillar att sporta och bidra till det globala samhällets utveckling. Har bidragit till två stabila friskolor på Lidingö. Leder initiativ Samutveckling! och Wellnessguide. Förr IKEA-chef och reservofficer, nu koordinator av relationer så att chefer blir ledare, grupper blir team och så att medarbetare och medborgare blir samutvecklare!

Inlägget arkiveras 3:02pm Friday February 18th, 2022

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *Spamskydd *