Haschtomtarna dominerar

SvDs ledarskribent Per Gudmunson sammanfattar sin Almedalsvecka 2014 med en suck. Debatten domineras nu, enligt Gudmunson, av det som tidigare endast fanns hos haschtomtarna i alternativrörelsen. Otäcka frågor som arbetstidsförkortning, minskat köttätande och räntefri ekonomi får ledarskribenten att döma ut Almedalsveckans dominerande debatt som en politisk freakshow.

Det Gudmunson glömde skriva om var måhända feminismen, rasismen och holismen. Och att de två största partierna kanske inte är störst i framtiden – om inte nämnda holism tas in i beräkningarna. För vad är det egentligen som pågår i (om)världen?

Per Gudmunson
Per Gudmunson

Jag vet inte heller vad som pågår, men nog är det saker som kunde rubba ett tvärsäkert ställningstagande och som skulle kunna locka fram lite ödmjukhet?

iS! erbjuder något bortom vänster-höger, grönt eller rosa. Vi erbjuder det goda samtalet.

Vi tror inte att ett parti, eller en liten skara personer, klarar att fatta rätt beslut i den tilltagande komplexiteten. Vi behöver utveckla framtiden tillsammans och skulle kunna vaska guld ur våra olika perspektiv.

Så om haschtomtarna slutade se högerspöken, och om konservativa blev mer lyhörda – vad skulle inte kunna hända då!

Vi människor är, trots yttre olikheter, väldigt lika. Vi har samma grundläggande behov. Det märker vi när vi börjar mötas på riktigt. Genom att undvika goda samtal, kan vi upprätthålla illusionen om andras idiotier.

Vad skapar en antirasist genom att vända Svenskarnas parti ryggen, hålla upp ”fuck you”-fingret och skandera protester? Jo, mer laddning och energi alstras till fascistoida tendenser i samhället. Vilka lösningar har krig skapat?

Det goda samtalet börjar hos mig själv. Vem är jag att döma? Varför är jag så upprörd? Hur kan jag bäst agera i den uppkomna situationen?

När debatt (som betyder ”slå ned”) balanseras med dialog (som betyder ”genom förståelse”) kan vi ha ett gott samtal. Det betyder inte alls att vi behöver vara överens, men att vi lyssnar till och försöker förstå varandra.

Ja, käre Per Gudmunson, haschtomtens skumma idéer verkar sannerligen vara integrerade i svensk politik, precis som du säger. Nu gäller det bara inte att ha för många tomtar på loftet!

Per Hörberg

Per Hörberg

Beteendevetare och författare kring ledarskap, organisation och personlig utveckling. ”Samarbetsminister” för lösningar i samhälle och organisation. En patriot som är stolt när Sverige gör rätt och som vill påverka när det går fel.

Per är morfar och farfar, en seglare som gillar att sporta och bidra till det globala samhällets utveckling. Har bidragit till två stabila friskolor på Lidingö. Leder initiativ Samutveckling! och Wellnessguide. Förr IKEA-chef och reservofficer, nu koordinator av relationer så att chefer blir ledare, grupper blir team och så att medarbetare och medborgare blir samutvecklare!

2 thoughts on “Haschtomtarna dominerar

  1. ”Genom att undvika goda samtal, kan vi upprätthålla illusionen om andras idiotier.” Det och mycket till i den här texten gillar jag! Tack!

  2. Bra svarat. Det sager verkligen nagot om var samhallstrenderna pekar. Bra att du papekar ocksa detta med att det galler att inte fa for manga tomtar pa loftet. :)

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *Spamskydd *