Handlar allt om mig och mitt?

Lever jag ett fullvärdigt liv? Förmodligen inte. Men hör du, kära läsare, hur inskränkt jag låter? ”Jag”, när det finns miljarder av andra människor som inte är födda in i svensk medelklass…

Sedan flera år har jag tröttnat på ”jag, mig och mitt”. Det är mycket skönare att leva nyfiket utifrån frågan ”vem är du?”. Mitt liv har blivit så mycket rikare sedan jag slutade att försöka bli rikare…

Numera njuter jag av att cykla regelbundet. Inte som miljövän, inte som aktivist. Utan som en människa som vill leva länge. Rörelse varje dag, som höjer pulsen en smula, gör susen för hälsan. Det visar de hälsotester Per, 57 år, gjort. Mina värden är som en frisk 30-årings. Är inte detta en rikedom, så säg!

Vad sägs om tillväxt, ja en inre tillväxt. Idag, kan jag slå vad om, odlar du omedvetet, mer eller mindre, samhällskulturens mantra: ”shop until you drop!”. Du vill ”som alla” andra visa att du kan och har uppnått något. Eller åtminstone har ambitionen att…

Samhället, mainstream, är inställt på yttre värderingar. Visa andra att du lyckas. Arbetslinjen är grunden, sedan fortsätter vi med karriären på det. Problemet, det som jag håller på att bli fri ifrån, är att yttre värderingar, per definition, måste sanktioneras av dina grannar, kollegor och kompisar. Så långt med den självständighet du trodde dig ha. En yttre värdering är något som andra ser och bekräftar. Du är en fånge, hur förmögen du än är. Ditt fängelse är din fåfänga och din rädsla för att inte duga som du är.

Jag är numera inställd på inre värderingar. Sedan jag lämnade den rädda kulturen att vara beroende av vad andra tycker om mig, har jag blivit fri. Fri att njuta av livet. Nu vill jag bidra till ett samhälle där detta är målet!

Per Hörberg

Per Hörberg

Beteendevetare och författare kring ledarskap, organisation och personlig utveckling. ”Samarbetsminister” för lösningar i samhälle och organisation. En patriot som är stolt när Sverige gör rätt och som vill påverka när det går fel.

Per är morfar och farfar, en seglare som gillar att sporta och bidra till det globala samhällets utveckling. Har bidragit till två stabila friskolor på Lidingö. Leder initiativ Samutveckling! och Wellnessguide. Förr IKEA-chef och reservofficer, nu koordinator av relationer så att chefer blir ledare, grupper blir team och så att medarbetare och medborgare blir samutvecklare!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *Spamskydd *