Glädjen att samverka

Under mina 16 månader som samutvecklare har jag lärt mig mycket. Som att det finns mycket glädje i att använda allt man har lärt sig genom åren, ideellt. Att vara medskapare till en visionär verksamhet för att förändra hela samhället och samarbeta med människor jag aldrig fått träffa annars.

I skrivande stund planeras Almedalsveckan. Vi fick ju mersmak förra gången, i somras. Nu har vi flera samarbetspartners och kanske redan en fin plats att vara på under söndag till och med söndag. För veckan blir ju åtta dagar med åtta riksdagspartier.

Vi ska på Skolforum samarbeta med Skolvåren, en annan ideell förening med tåga i sig. Det är en nationell skolmässa för alla intressenter till skolan. Det borde väl vara alla vi medborgare?

En klart visionär idé är att skapa Bibliotekets iScafé! Idag utgör biblioteken en av de verkligt få naturliga mötesplatser som finns i en kommun – där man inte måste handla något för att få sitta ned en stund. Tänk om de många biblioteken organiserade iScafé! varje vecka för att samla människor för att samtala om hur de vill leva i sina kommuner. Det skulle bygga gemenskap och skapa mening för många!

Det finns exempel bland annat från Kalifornien om att empati på samhällsnivå förändrar klimatet i samhället. Genom att individer stärks för att förbättra sin hälsa och sina sociala kontakter, så minskar isolering och kriminalitet. Det gäller bara att skapa bättre förutsättningar för människor att mötas på riktigt.

Genom att utveckla vår empatiska förmåga kan vi alla bidra till en mer hållbar utveckling. Fråga dig själv:  vad skulle det betyda för min egen livskvalitet om jag hade fler sociala kontakter som verkligen betyder något? Kontakter med människor som lyssnar och bryr sig?

Vad skulle detta perspektiv innebära för oss alla som individer, på arbetet och i samhället?

Per Hörberg

Per Hörberg

Beteendevetare och författare kring ledarskap, organisation och personlig utveckling. ”Samarbetsminister” för lösningar i samhälle och organisation. En patriot som är stolt när Sverige gör rätt och som vill påverka när det går fel.

Per är morfar och farfar, en seglare som gillar att sporta och bidra till det globala samhällets utveckling. Har bidragit till två stabila friskolor på Lidingö. Leder initiativ Samutveckling! och Wellnessguide. Förr IKEA-chef och reservofficer, nu koordinator av relationer så att chefer blir ledare, grupper blir team och så att medarbetare och medborgare blir samutvecklare!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *Spamskydd *