Glädjen att leva!

Hur kan det komma sig att många har fastnat i ett missnöje (över sig själva, samhället eller tillvaron)? All skit som visas på teve, alla idioter överallt och så vädret på det…

Vi lever i ett överflöd (jämför exempelvis med Syrien) men i en bristkultur som till stor del uppmärksammar det dysfunktionella och allmänt dåliga. Fokus ligger på problem att lösa, saker att förbättra – mer än att, som utgångspunkt, se allt som faktiskt är riktigt bra!

Är det så att vår trygghet föder tristess och slentrian? Sverige lär vara ett av väldigt få länder som värdesätter trygghet före frihet. Lite läskigt tycker jag. För det räcker ju med att vännen som skulle varit på caféet inte dyker upp och inte svarar i mobilen på en dag – för att vår slentrian ska bytas till oro och kanske lite ödmjukhet. Eller att bilen sladdar till i halkan och att jag för en sekund fruktar för mitt liv. Eller att någon jag gillar blir allvarligt sjuk.

Jag vill påstå att det är nyttigt att se saker ur mer naturliga perspektiv. Vi är alltid endast ett andetag från döden. Eller hur? Är det inte toppen att vakna friskt på morgonen? Vad är alternativet?

Om jag slutar att ta saker för givna, så uppträder jag genast mer ödmjukt och uppskattande. För den som öppnar sina sinnen lite till, framstår strax mycket att vara tacksam över. Som hälsa, eller mindre ont idag än igår. Som en vän, ett fint möte, en skön promenad, ett samtal på bussen med en okänd. Eller att plötsligt bara samutveckla något med någon.

Det tog oss ett år att lära oss att gå. Kanske lika länge att lära sig att simma och cykla. Men varför sedan glömma den glädjen och bara gäspa sig fram genom livet? Alternativet är att utveckla sin förmåga! Jag är exempelvis barnsligt glad över att bli bättre och bättre i fotboll. Spelar med behållning tillsammans med 15-35-åringar och några andra ”gubbar”. Är inte det något att glädjas över så vad ;)

glad

Vad sägs om att prova attityden tacksamhet till livet och allt det har att ge oss – speciellt om vi vågar bejaka det!

Per Hörberg

Per Hörberg

Beteendevetare och författare kring ledarskap, organisation och personlig utveckling. ”Samarbetsminister” för lösningar i samhälle och organisation. En patriot som är stolt när Sverige gör rätt och som vill påverka när det går fel.

Per är morfar och farfar, en seglare som gillar att sporta och bidra till det globala samhällets utveckling. Har bidragit till två stabila friskolor på Lidingö. Leder initiativ Samutveckling! och Wellnessguide. Förr IKEA-chef och reservofficer, nu koordinator av relationer så att chefer blir ledare, grupper blir team och så att medarbetare och medborgare blir samutvecklare!

One thought on “Glädjen att leva!

  1. Hej Per läser igenom en del texter nu som jag inte !hunnit! vilket betyder – inte har prioriterat. Du skriver så bra och påminner om många saker som vi möter och borde uppmärksamma bättre i det flöde vi befinner oss. Som du vet är jag skeptisk till den politik som förs vilket de flesta av oss är,och Almedalen är ett prov på vår vilja att förändras och ditt jobb för att genomföra det är mer än tacknämligt.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *Spamskydd *