Från politiska konster till statskonst

Politik betyder egentligen ’statskonst’. Konsten att styra det allmänna och gemensamma i samhället. Men istället för att fokusera på det, så ligger fokus på nästa slag i samhällsdebatten. Media säljer på känslomässiga utspel och politiker verkar tro att det är den enda vägen. Debatt betyder att ’slå ned’.

Det kunde väcka till eftertanke om nu en politiker skulle få för sig att hen är folkvald för det gemensammas bästa. Även om olika särintressen larmar efter uppmärksamhet.

Det börjar bli uppenbart för många att det inte fungerar med gamla lösningar på nya problem. Den politiska spelplanen behöver ritas om. Och det finns utrymme för det nu, även om räddhågsna väljare fortfarande jagar syndabockar och tycker att ”det var bättre förr”.

Forskaren Donella Medows har studerat olika metoder med olika hävstångspunkter för att skapa verklig förändring i ett samhälle.

  • Punktinsatser som att avsätta någon, tillsätta en utredning, ändra skatte- eller bidragsnivå
  • Information och utbildning lokalt eller nationellt
  • Lagstiftning som följer verkligheten
  • Mål och målbilder som samlar människor
  • Tolkningen av det sammanhang vi lever i – berättelsen om vår verklighet

Hävstångseffekten blir större ju längre ned på listan som åtgärden hämtas. Trots det, och att det enda som verkar kunna förändra ett samhälle är att berättelsen förändras, så läggs idag 90 procent av tid och pengar på punktinsatser. ”Signalpolitik”, som det kan kallas, ser konkret och handlingskraftigt ut. Men det är det alltså inte i verkligheten, enligt denna studie.

Den tredje vägens statskonst

Vill en politiker verkligen förändra ett samhälle, så gäller det att undvika populistiska punktinsatser. Det gäller att istället identifiera dagens styrande berättelser och ta chansen att påverka vid strategiska tillfällen när en har uppmärksamheten på sig. Som vid en kris.

Om nu liberalism och konservatism är två huvudspår i en demokrati, så kanske det är dags för en tredje väg. En politisk filosofi som grundar sig på den fria individen som tar ett större ansvar för sig själv OCH för det gemensamma.

Dagens politik utgörs, som sagt, till stor del av punktinsatser styrda av media och opinion. Framtidens politik skulle istället kunna vara en sammanhängande berättelse kring vårt gemensamma liv i samhället lokalt och globalt.

Människan är en och samma art och ras, det är vetenskapen överens om. Vi är bara varianter på samma tema. Vi lever dessutom tillsammans på en planet med begränsade naturresurser. Vi behöver därför utveckla såväl en inre som yttre hållbarhet. Denna resiliens ger oss den långsiktiga förmågan att hantera förändringar och fortsätta att utvecklas. Den förmågan behövs hos individ, grupp och samhälle. Det kan bidra till hållbarhet såväl socialt, som ekologiskt och ekonomiskt.

Men vi behöver ledare som förstår innebörden av detta. De behövs inom näringsliv och politik, i civilsamhället och det offentliga. Var är ni?

Per Hörberg

Per Hörberg

Beteendevetare och författare kring ledarskap, organisation och personlig utveckling. ”Samarbetsminister” för lösningar i samhälle och organisation. En patriot som är stolt när Sverige gör rätt och som vill påverka när det går fel.

Per är morfar och farfar, en seglare som gillar att sporta och bidra till det globala samhällets utveckling. Har bidragit till två stabila friskolor på Lidingö. Leder initiativ Samutveckling! och Wellnessguide. Förr IKEA-chef och reservofficer, nu koordinator av relationer så att chefer blir ledare, grupper blir team och så att medarbetare och medborgare blir samutvecklare!

One thought on “Från politiska konster till statskonst

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *Spamskydd *