Flow i samhället

Goda nyheter: Alla som vill uppleva flow kan få göra det – om de först anstränger sig lite :)

Vem vill inte ha flyt i tillvaron? Uppleva fina saker, lyckas med det en gör och träffa intressanta människor som uppskattar en. Ingemar Stenmark röt till ibland till journalisterna. ”Det ser så lätt ut när du åker.” ”Vilken tur du hade där i fjärde porten.”

Stenmark spände blicken i journalisten och sa: ”Ja, det ser ut som att jag får mer tur, ju mer jag tränar.”

Wal Mart är en gigantisk butikskedja i USA, ett av världens största företag. När genombrottet var ett faktum för många år sedan, suckade grundaren djupt. ”I media framstår det som succé över en natt. Jag och mina medarbetare har jobbat hårt och målmedvetet i 20 år.”

Så till den som glider omkring på nätet och kanske tycker saker om än det ena, än det andra. Vad gör du för samhället och hur skaffar du dig själv flow?

När samhället fungerar i flow, så fungerar det utan större lidande. Kampen, driven av rädsla, är ersatt av öppna initiativ, samarbete och utveckling – med ett tillitsfullt samhällskontrakt i grunden. Att vi litar till att den andra gör sitt bästa och är konstruktiv. Alla gör fel och har brister, men om vi alla försöker och vågar utvecklas tillsammans, så ökar förutsättningen för flow.

Den som är nyfiken, fascinerad och passionerad har lättare att hamna i flow.
Den som är nyfiken, fascinerad och passionerad har lättare att hamna i flow.

Detta tillstånd uppstår i kropp, mentalt och i samhället i verksamhet vi har gjort förr. Det vi ”tränar på” och sedan ”bara hamnar i” bygger förutsättningar för flow. För det går inte att bestämma sig för flow. Detta underbara tillstånd händer en. Känslan bara infinner sig, oftast utan att en är beredd. Det bara händer och den verksamhet en är i bara händer, den också. Fast lättare, bättre och snabbare. samtidigt som tiden verkar stå stilla.

En annars stängd kanal inom mig öppnas, inifrån. Och ut flödar all min förmåga. Försöker jag styra det med tanken, eller bestämma mig för att upprepa det – så är det borta. Den som tror sig ha knäckt koden, förlorar flow-chansen med sin bristande ödmjukhet för något större än tanken. På samhällsnivå kan vi kalla det för kollektiv intelligens.

Flow, eller flöde, är den känsla vi har när allting fungerar som det ska. Allting stämmer och vi står inför utmaningar som vi just då känner att vi klarar av. När vi ser tillbaka på en sådan episod, säger vi ofta: ”då var jag lycklig.”

Den som drivs av inre motivation får en uthållig energi, till skillnad från de som söker yttre motivation – välfärd, makt och status. Anledningen är att den senare kategorin är mer driven av rädsla, än tillit.

Enligt psykologen Mihaly Csikszentmihalyi, som myntade begreppet på 1960-talet, är flow ett psykiskt tillstånd som uppstår då vi med tillräcklig medvetenhet ägnar oss åt en verksamhet med ett tydligt mål.

Vad är samhällets mål?

Per Hörberg

Per Hörberg

Beteendevetare och författare kring ledarskap, organisation och personlig utveckling. ”Samarbetsminister” för lösningar i samhälle och organisation. En patriot som är stolt när Sverige gör rätt och som vill påverka när det går fel.

Per är morfar och farfar, en seglare som gillar att sporta och bidra till det globala samhällets utveckling. Har bidragit till två stabila friskolor på Lidingö. Leder initiativ Samutveckling! och Wellnessguide. Förr IKEA-chef och reservofficer, nu koordinator av relationer så att chefer blir ledare, grupper blir team och så att medarbetare och medborgare blir samutvecklare!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *Spamskydd *