Fast i jaget?

När fostret utvecklas i livmodern och sedan föds – är det början på jag-utvecklingen. Spädbarnet utvecklas först som en kropp tillsammans med mamman. Steg för steg börjar sedan ett svagt jag bildas. I tvåårsåldern har intellektet börjat ta form och fram till sexårsåldern lever barnet i frågan: ”Finns det en värld utanför mig?”

Under åren fram mot tonåren fokuseras de egna behoven. ”Jag vill, jag ska ha osv”. Sedan tar frigörelsen vid. Tonåringen vill bryta sig loss och skaffa sig en egen identitet, ett tydligt jag.

Men som alla vet, denna process är aldrig fri från störningar. Många fastnar mer eller mindre i de egna behoven och har svårt att utvecklas vidare.

Den typiske chefen fokuserar, enligt Robert Kegan, på normer och lojaliteter till de egna systemen. Han optimerar sina resultat, inte sällan kopplat till bonus i någon form. I alla dessa stadier i Kegans ”Objekt-Subjekt-teori” anser sig jaget vara ett subjekt omgivet av objekt att använda för sin egen skull.

fullsizerender80

Om utvecklingen fortsätter, så blir hen medveten om att vara ett subjekt bland andra subjekt. Till och med att de system (familj, grannar, medborgare, medarbetare, kunder osv) en ingår i – är system av (likvärdiga) subjekt. Frågan blir då: ”Vad kan jag bidra med?”

En sådan fråga öppnar upp för helt nya perspektiv. Jag ser och hör andra saker, lär mig mer och drar andra slutsatser från händelser och situationer. Med fortsatt utveckling kan ”jag och världen” uppfattas som ett. Mitt fokus ligger på systemförändringar och inkluderande värderingar. Jag kan helt enkelt ”omfamna” mer än mitt ego, familj, närmaste vänner och kollegor. Mitt fokus har skiftat från mig, till dig och andra.

Om jag dessutom kan släppa det inre dramat och börja se tillvaron mer som den är, ja då börjar ett liv i frihet. Jag kan börja se konsekvenser av olika beslut jag tar. Därifrån kan jag mycket lättare samutveckla beslut, processer och annat som behöver ett gott samarbete.

Per Hörberg

Per Hörberg

Beteendevetare och författare kring ledarskap, organisation och personlig utveckling. ”Samarbetsminister” för lösningar i samhälle och organisation. En patriot som är stolt när Sverige gör rätt och som vill påverka när det går fel.

Per är morfar och farfar, en seglare som gillar att sporta och bidra till det globala samhällets utveckling. Har bidragit till två stabila friskolor på Lidingö. Leder initiativ Samutveckling! och Wellnessguide. Förr IKEA-chef och reservofficer, nu koordinator av relationer så att chefer blir ledare, grupper blir team och så att medarbetare och medborgare blir samutvecklare!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *Spamskydd *