Experimentella försök på människor

Not: Detta inlägg är skrivet som en reflektion kring de tidigare inläggen ”Liten, långsam och rätt” av Daniel Görtz och ”Konservatism har alltid rätt” av Emil Ejner Friis, men går alldeles utmärkt att läsa självstående.

Går utvecklingstakten i samhället idag långsamt eller snabbt? Det beror nog på vad vi menar med utveckling. Tempot går galet snabbt. Nya uppfinningar presenteras stup i kvarten och informationsflödet är enormt. Det kan de flesta hålla med om. Men hänger vi med mentalt? Några exempel: Vi strävar fortfarande efter att få det bättre materiellt trots att vi lever i överflöd och kanske borde fokusera mer på att alla ska få ta del av välfärden.

Med den tekniska utvecklingen som står idag, är det rimligt att vi jobbar så mycket som vi gör?1919 gick reformen för 8 timmars arbetsdag igenom, även om då fortfarande lördagen ingick i en normal arbetsvecka. Vi lever alltså i en reform som uppstod för snart ett sekel sedan. Hur många timmars arbetsvecka behövs för att möta samhällets behov idag? Och vilka jobb är egentligen meningsfulla?

Om vi sen tittar globalt behövs radikala förändringar gällande miljöfrågor, ändå verkar världen gapa stumt.

I de system som finns idag råder mycket lidande. Behöver de progressiva idéerna vara perfekta till sin natur för att man ska våga omsätta den i praktiken? Är risken för att annars skapa mer lidande hög? Eller är det vägen för att faktiskt minska lidandet i världen? Närmast sanningen kommer vi svaren på de frågorna genom att prova. Vi behöver inte förändra hela samhället på en enda gång; det är en massiv process. Men vi måste våga vara pionjärer till förändring i små skalor. När det skrevs om envägsbiljetter till Mars var det över tusen människor som anmälde sig i jakten om de 4 platserna att 2023 får sätta sig i rymdfarkosten Mars One och bosätta sig på Mars för resten av sina liv – innan informationen ens var klargjord och biljetterna ens släppta. Mars! Denna röda kargade planet utan något liv så vitt vi vet och utan en atmosfär vi ens kan andas i. Visar inte det på hur mycket vi människor längtar efter ett alternativ till det vi lever i idag?

Tänk er ett samhälle som omfamnar individens frihet och mångfald; de som vill leva exakt som de lever nu och inte vill förändra en sekund av sin tillvaro får fortsätta göra så. För andra, som längtar efter något annat system finns möjlighet till att få göra så. Sverige är ett perfekt land att prova detta på! Vi har mycket mark, är ett resursrikt land och befolkningen är tämligen gles på sina håll. Och de som skeptiskt tittar på kan inte längre säga med en ryck på axlarna att ”nu är det som det är, det finns inget annat sätt att leva på än det vi gör nu, så man får göra det bästa av det…”. Det skulle inte bara behöva vara ett experiment, utan många olika alternativa samhällen som lockade olika typer av människor. Det finns så många rörelser, viljor och ideologier idag, så många nya tankar som för några decennier sedan kanske skulle fått stor uppmärksamhet och betraktats som revolutionerande eller sinnessjuka, men som idag bara blandas med det stora havet av nya idéer som sprutar ut i den virtuella världen dagligen. Detta ger större utrymme för reflektion än genom historien. Min dröm om vad ett samhällsantropologiskt experiment bör innehålla för att jag skulle vilja delta i det, såsom hållbarhetstänk och att alla bidrar utifrån sin förmåga, behöver inte överensstämma med andras, inte ens andra personer här inom iS!iS! inte har någon specifik politisk agenda utöver att skapa reflektion och samutveckling genom ”det goda samtalet”. Jag är som alla andra begränsad i min idésfär; därav är det så underbart att ta del av den kollektiva intelligensen som vi gör i iS!. Vissa experiment skulle rinna ut i sanden och andra skulle frodas, utvecklas och locka till sig fler människor, till de till sist utgjorde en ny tids samhällsnormer- och konventioner.

Så, att säga att förändringar kan vara farliga om de sker för snabbt, är inte det bara ett försvar från att ta tag i saker som känns svåra att göra? För hur snabbt man än försöker skapa en förändring i praktiken kommer det ju ändå att ta tid. Om tanken bygger på att grundidén i sig inte är perfekt eller absolut på något vis är man dessutom öppen för förbättringar på vägen. Det största motståndet ligger alltid i att ta steget till att börja. Om intentionen är god skapar inte försöket till förändring någonting gott också? Vi ska ju ändå bara få med oss själva och de som vill det på förändringståget för att statuera exempel på bättre alternativ (om det är lyckat kommer det i längden att förändra och utveckla hela samhället). Det är så en sann demokrati borde se ut. Och i en sann demokrati borde också de som vill leva på ett annat sätt än i de rådande systemen ha utrymme att skapa ett annat system utan att det ska betraktas som hotfullt eller ens illegalt. I Sverige och hela västvärlden har vi ändå viss frihet att få leva så som vi vill, även om vi är tvungna att serva systemet av ekonomisk tillväxt – inte sällan på bekostnad av vårt eget välmående och helt tydligt på bekostnad planetens välmående – för att säkert få ta del av ”välfärden” (inom citationstecken för att det kan vara en diskussion i sig vad som egentligen är välfärd). Vi bränner ut oss själva och vår planet för att serva och upprätthålla ett system istället för att systemet ska finnas för att serva det bästa för oss. Tänk i samhällen där individens frihet förtrycks och kränks i högre grad kanske på grund av etnicitet, religion, kön eller sexualitet. Vad har de människorna för alternativ? Så länge vi inte har syftet att skada andra mot deras vilja borde alla alternativa samhällsexperiment vara tillåtna. I samhället vi lever idag skadar vi många mot deras vilja – människor, djur och natur – som en naturlig, strukturell och självklar del av det rådande systemet. Är inte det mer skrämmande än vad en eventuell förändring skulle vara?

Padma Schrewelius

Padma Schrewelius

Jag skriver personligt utifrån ämnen som engagerar, berör och utmanar mig. Hoppas att jag också kan förmedla detta till er läsare. Jag bloggar också på sexochsamhalle.com

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *Spamskydd *