Evolutionens rytm

Den typ av människa, som så här långt, dragit längsta strået i evolutionen, är vi. På gott och ont är vi idag drygt sju miljarder människor på vår jord.

Forskare är tämligen ense om att det är vår samarbetsförmåga som ligger bakom utvecklingen. Den och vår förmåga att fantisera och se målbilder, skiljer oss sannolikt från andra djur.

De flesta av oss påverkas av musik. Många av oss njuter ofta av den, andra bara ibland. Men få går opåverkade ifrån musik som vi gillar. Och alla har vi väl någon typ vi gillar allra mest?

Resonans uppstår i vårt inre. Viss musik får upp oss på dansgolvet (en del behöver visserligen vin eller öl först) för att rytmen påverkar oss så. Andra sjunger eller nynnar med.

Summmerburst i Stockholm med bl a Avicii
Summerburst i Stockholm med bl a Avicii

Kanske var det så att det var de som dansade och sjöng tillsammans på de afrikanska savannerna, som förde sina gener vidare. Förmågan att samarbeta bygger på tonalitet, förmågan att lyssna och känna in de andra i sammanhanget. Dans och rytmkänsla var kanske det som gjorde homo sapiens framgångsrik.

Tonalitet, rytmkänsla tillsammans bygger på konsten att öppna sina sinnen och lyssna. Lyssnandet på riktigt kan bli en kraftfull, inkännande, social katalysator som förändrar världen.

Nu behövs det mer lyssnande än någonsin. Det är redan (för) många som är fokuserade på att sända just sitt eget perspektiv. Lyssnandet bygger istället det gemensamma.

Evolutionens rytm.

Per Hörberg

Per Hörberg

Beteendevetare och författare kring ledarskap, organisation och personlig utveckling. ”Samarbetsminister” för lösningar i samhälle och organisation. En patriot som är stolt när Sverige gör rätt och som vill påverka när det går fel.

Per är morfar och farfar, en seglare som gillar att sporta och bidra till det globala samhällets utveckling. Har bidragit till två stabila friskolor på Lidingö. Leder initiativ Samutveckling! och Wellnessguide. Förr IKEA-chef och reservofficer, nu koordinator av relationer så att chefer blir ledare, grupper blir team och så att medarbetare och medborgare blir samutvecklare!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *Spamskydd *