Ett pärlband av avslöjande affärer, allt blir ändå slutligen naket och transparent!

Akademien blev inte oväntat starten till ett spännande samtal som 9 iS!are utforskade på biblioteket i Nacka Forum måndagen den 23 april.
Men samtidigt kom åter begreppet ”avslöjande affärer” upp.
Rader av avslöjande affärer. Statsministern på Island, Kultur profilen, kirurgen Paolo Macchiarini, Quick affären, polischefen kapten klänning, Timells badtunna, Lars Ohly, Kevin fallet med de två bröderna, Göran Lambertz ihärdiga försvar av Borgström och åklagaren Christer van der Kwast, filmproducenten Harvey Weinstein. Listan är outsinlig!
Mönstret av en strid ström av affärer som kommer till ytan och aldrig verkar sluta.
Vi såg i vårt samtal ett mönster som upprepar sig i det oändliga. Sektliknande slutna sällskap med bristfällighet på insyn och transparence.
Oftast styrd av starka människor med först oinskränkt makt. Ofta män men även kvinnor som utan att bli ifrågasatta tillåts få styra och fritt få härska. Där den yttersta högsta makten först ofta blundar, spelar med och försvarar. Men där också även vi många vanliga människor oftast spelar med och idealiserandet blir en del i beskyddandet av det spel som ohämmat tillåts få pågå.
Tills någon enskild stark person. Oftast en journalist ihärdigt och envist och oförtrutet börjar gräva pga av att hen är djupt övertygad om att något inte stämmer. Trots att det från makten först envist förnekas att något felaktigt pågår. Fram växer efterhand – trots stort motstånd. En ny och annan bild som gör att vi alla igen inser att kjejsaren är och förblir helt naken! Insikten och slutsatsen vi tog med oss blev att när den upphöjda makten plockats ned från sina pedistaler blir det just väldigt tomt och naket! Insikt och tacksamhet att det samtidigt också finns enskilda människor med en stark inre kompass som med stark drivkraft envist orkar och vågar drivas av att ifrågasätta makten och det som på ytan vid första anblicken verkar normalt.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *Spamskydd *