Ett ångande iScafe!

Temat var USA’s presidentval och det började direkt när någon sa:

”Det finns två röster. Den ena, som inte känt sig sedd och hörd på länge, firar kröningen av The Donald. Den andra rösten, som så länge känt sig upplyst och framåt, är chockad och smått förbittrad.”

samtal

15 personer satt i stark närvaro på iScaféet! och lyssnade till varandra. Tryggheten blev så stor att de innersta rädslorna kröp fram. Som vid möten i Sverige med många flyktingar i grupp. Efterhand kom även röster fram bland deltagarna som att:

”Det var bra att Trump vann, för nu är det så tydligt – det som funnits där hela tiden.” ”Nu kanske jag vaknar upp och inser att det är dags att engagera sig. Men inte i en motattack, utan i att ta ansvar för min egen skugga och därmed kunna möta andras.” ”Kanske är det bara bra att kvinnoföraktet lyfts fram i strålkastarljuset, det finns ju ändå där”. ”Bra att främlingsfientligheten får ett ansikte, som vi själva kan spegla oss i.”

När ”rumsrena demokrater” nu börjar agitera på nätet och på gatorna mot Trump, så kommer väl deras aggressiva skugga fram? Alla har vi våra skuggor. Och, ja hur är det i Sverige förresten? Om två år har vi val…

Idag var åtminstone fem födelsenationer representerade. Sverige, Australien, Finland, Holland och Frankrike. Flera religioner också. Det var nyttigt att få höra olika perspektiv utifrån – på oss i Sverige. Mycket nyttigt.

Det var ett intensivt och varmt lyssnande, under en och en halv timme, som fick isen inom oss själva att smälta. ”Tänk att det går att känna så här med främlingar!”.

Ja, tänk. Vi kanske inte är främlingar?

När det var slut kl 18:30, så ville vi inte gå. Till slut fick värden släcka lamporna i Klustret och vänligt föra ut oss i den kyliga stockholmskvällen. Men det ångar fortfarande gott innanför västen!

Välkommen på nästa iScafé! (Nacka Forum den 14 och 28/11, samt 12/12;  Klustret den 2/12)

Per Hörberg

Per Hörberg

Beteendevetare och författare kring ledarskap, organisation och personlig utveckling. ”Samarbetsminister” för lösningar i samhälle och organisation. En patriot som är stolt när Sverige gör rätt och som vill påverka när det går fel.

Per är morfar och farfar, en seglare som gillar att sporta och bidra till det globala samhällets utveckling. Har bidragit till två stabila friskolor på Lidingö. Leder initiativ Samutveckling! och Wellnessguide. Förr IKEA-chef och reservofficer, nu koordinator av relationer så att chefer blir ledare, grupper blir team och så att medarbetare och medborgare blir samutvecklare!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *Spamskydd *