Ensamheten äter oss inifrån

Vi fortsätter att öka vår konsumtion. Flygresor och nätshopping är några exempel. Att vi köper fler bilar än någonsin, ett annat.

Samtidigt verkar svensk politik vara helt utan bärande visioner för framtidens samhälle. Vilket samhälle strävar vi efter? Är vi väljare verkligen så korkade att vi bara röstar på dem som lovar oss lycka (eller snarare smärtlindring), utan att vi själva behöver anstränga oss, ändra oss lite grann?

Hur ska vi leva tillsammans? I Sverige i världen?

Ensamheten kan delvis vara en frukt av hur samtiden fortfarande misstolkar Charles Darwin. Socialdarwinismen bygger på tävling och konkurrens före samarbete och gemenskap. Denna tolkning av Darwins verk ”Om arternas uppkomst” är direkt märklig. På två ställen skriver han om ”survival of the fittest” – de som anpassar sig efter omständigheterna överlever. Detta har socialdarwinismen som avstamp.

Vem bryr sig om att Darwin i samma verk förklarar att människan är evolutionärt utvecklad för samarbete? Att han skrev om detta på 50 ställen i ”Om arternas uppkomst”? Håll i er, för det kommer mer. På 95 ställen i samma sammanfattning kring sin forskning på evolutionen, skriver Charles Darwin om något annat som förutsättningen för ”det vinnande konceptet”. Darwin var vetenskapsman och inte religiös. Ändå beskriver han denna förutsättning som ”the love of nature”. Kärlek, smaka på den!

Jag har tjänat ihop till ett drömställe. Men var är mitt liv?
Jag har tjänat ihop till ett drömställe. Men var är mitt liv?

Nyliberalismen har spätt på socialdarwinismen i sitt sätt att underminera de samhällsvärden som bidrar till ett gott liv för de många människorna. Materiellt välstånd hotar inte bara välmåendet hos människan, utan hela planeten.

Så var är den modiga politiken? Den som vågar kasta handsken och utmana oss alla i att ta ett större personligt ansvar för både planetens och mitt eget välmående?

Per Hörberg

Per Hörberg

Beteendevetare och författare kring ledarskap, organisation och personlig utveckling. ”Samarbetsminister” för lösningar i samhälle och organisation. En patriot som är stolt när Sverige gör rätt och som vill påverka när det går fel.

Per är morfar och farfar, en seglare som gillar att sporta och bidra till det globala samhällets utveckling. Har bidragit till två stabila friskolor på Lidingö. Leder initiativ Samutveckling! och Wellnessguide. Förr IKEA-chef och reservofficer, nu koordinator av relationer så att chefer blir ledare, grupper blir team och så att medarbetare och medborgare blir samutvecklare!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *Spamskydd *