Engagerad livsnjutare

”Ignorance is bliss”, myntade en poet ett uttryck en gång. Med kunskap kommer ansvar, därför är det lätt att dra åt sig öronen när man uppmanas sätta sig in i stora samhällsfrågor. Svårt att inte slentrianmässigt missnöjt beklaga sig och skjuta ifrån sig allt personligt ansvar till våra makthavare. För hur ska man då kunna fortsätta leva ett njutningsfullt liv utan att världens kollektiva lidande samvetstynger sina axlar? Att engagera sig i de stora samhällsfrågorna verkar minst sagt kunna ge en huvudvärk.

För bara några dagar sedan var det en bekant som sa, att hon hellre rensar avlopp än engagerar sig politiskt. Detta visar precis hur tungt, tråkigt och själsligt utarmande många föreställer sig att samhällsengagemang är. Och vem kan anklaga dem? Inte konstigt om man blir helt slut av att kolla på skrikiga politiska tv-debatter. Alla låter ungefär likadant även om de starkt hävdar kämpa för olika sidor av sakfrågor. Många idag beklagar sig över en likriktighet inom politiken. Jag hör folk längta tillbaka till sjuttiotalet när ideologier spelade större roll än idag. För utan ideologi, vad ska man då brinna för?

Vi borde inte längta bakåt till svunna tider utan snarare visualisera framåt till en politik som ännu inte existerar i parlamentarisk mening. Politiken behöver förändras från grunden och tas till en högre nivå för att verkligen engagera. Vi behöver våga sätta tänderna i de stora frågorna. Koppla politik, samhälle och vardag till filosofi, vetenskap och existensialism. Få politiken att handla mindre om ekonomiska intressen och mer om oss människor och hela vår planet; vad vi mår bra av och vilket samhälle vi behöver för att frodas och utvecklas. För det spännande är, att när man väl har börjat engagera sig upplever man raka motsatsen till tungt och tråkigt; man kan inte längre tänka sig ett liv utan.

Så varför just samhällsfrågor? Se bara hur folk samlas och jagar upp sig vid fotbollsmatcher. Är inte det självuppfyllande nog? Jag skulle aldrig klanka ner på sporten; den har en viktig betydelse i människors liv. Men matchen har ett slut och vardagens stress och tristess slukar upp en igen. Skillnaden är att samhällsengagemanget på ett djupare plan berör vår vardag och vår blotta existens. Vad kan egentligen vara mer intressant än hur vi kan påverka världen vi lever i och därmed oss själva? Varje minut av ens liv, varje känsla och reaktion från en själv och från andra människor blir spännande nog bara man vill det och plötsligt känns allt annat trivialt i jämförelse. Man kan gå runt i sin vardag med stark glöd; känna sig levande och passionerad för stort som smått. Samtalen med människor fördjupas från kallprat till ämnen som verkligen betyder något. Man träffar likasinnade och smider stora planer tillsammans. För mig är det äkta livsnjutning.

Padma Schrewelius

Padma Schrewelius

Jag skriver personligt utifrån ämnen som engagerar, berör och utmanar mig. Hoppas att jag också kan förmedla detta till er läsare. Jag bloggar också på sexochsamhalle.com

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *Spamskydd *