Duckar vi ?

Universum låter sig knappast förklaras med en gud eller annan central instans som styr och ställer. Naturen i sig är sammansatt och ömsesidigt beroende.

Men någonstans på vägen har människan fått för sig att vi kan kontrollera allt. Vi har utvecklat fantastiska saker. Inte bara vackra städer och flygplan som för oss ut i världen – utan även kärnvapen som kan förstöra allt på några dygn.

Mödosamt har människor i delar av världen utvecklat demokrati som statsform (demos kritos – genom folket). Men är det bara jag som ser den falla samman?

Nej, det är nog många som ser det. Frågan ställer sig dock bakom det faktum att de allra flesta av oss inte låtsas ana den sannolika fortsättningen på USA:s demokratiska sönderfall. Eller vad Ryssland och Kina håller på med. Eller Brexit, Polen och Italien för att bara ta några europeiska länder med demokratiska problem.

Sverige då? Alternativ för Sverige, bestående av unga SD:are och avhoppade SD:are, fick 2 procent i senaste valprognosen. Kommer M att få statsministerposten med stöd av SD? Jag pratar inte vänster-höger här, jag lyfter frågan om demokrati eller inte.

De binära system som styr våra smartphones bygger på en linjär logik. Men människan fungerar inte så, vi är betydligt mer komplexa och kanske t o m andliga i någon mening. Men vi drivs till stor del av rädsla.

Vår demokrati, som jag menar är i fara, vilar i människans händer. Men den förstörs nu genom att trigga vår underliggande rädsla för det okända och för att bli utstötta ur flocken – den förstörs bl a av ”troll” med binär teknik som manipulerar val i USA och, var så säker på att det det kommer att prövas i Sverige i höst.

Det är hög tid att demokratisera demokratin. Inte bara rösta om den vart fjärde år!

https://youtu.be/NjKVNIFm1Mg

Per Hörberg

Per Hörberg

Beteendevetare och författare kring ledarskap, organisation och personlig utveckling. ”Samarbetsminister” för lösningar i samhälle och organisation. En patriot som är stolt när Sverige gör rätt och som vill påverka när det går fel.

Per är morfar och farfar, en seglare som gillar att sporta och bidra till det globala samhällets utveckling. Har bidragit till två stabila friskolor på Lidingö. Leder initiativ Samutveckling! och Wellnessguide. Förr IKEA-chef och reservofficer, nu koordinator av relationer så att chefer blir ledare, grupper blir team och så att medarbetare och medborgare blir samutvecklare!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *Spamskydd *