Donald Trump

är bara ett tidstypiskt exempel. Vi har blivit individualister allihopa och många av oss har dessutom tappat kontakten med oss själva. Resultatet blir ett evigt jagande efter tid, aktiviteter och annat som gör att vi slipper lyssna in och se vad som verkligen pågår i våra egna och andras liv.

Initiativ Samutveckling är ett fenomen som söker utveckla det sociala kapitalet i samhället. Det som raseras av nationell egosim byggd på individuell egosim. I denna idévärld är det fult att kompromissa. ”Jag har ju rätt.” Koalitioner uppfattas som ohederligt och omoraliskt när jaget alltid går före laget.

Trump-Kissing

Donald Trump far fram, ett tag till, som ett populistiskt europeiskt parti. Som ett expressivt ego lockar han republikanska, konservativa väljare ur en arbetarklass ingen annan lyssnar på. Men lyssnar Mr Trump på denna grupp? Eller är han intresserad av deras röster?

Samutveckling är att bygga koalitioner mellan olika åsikter. Det är en konst att tolerera olikheter och att arbeta med meningsmotståndare. Men om vill vi ha ett hållbart samhälle, så är det vägen. Vi behöver inte fler soloprestationer, utan gedigna broar byggda av relationer över vida meningsklyftor.

Donald Trump och andra populister i Europa, Sverige och USA visar avsmak för etablissemangets oförmåga. Det må vara befogat. Men det blir destruktivt genom att spä på cynismen och därmed bidra till sönderfallet av samhället.

Initiativ Samutveckling vill snarare bidra till ett bättre samhällsklimat som får oss att kunna leva tillsammans med våra olika åsikter och etniska bakgrunder.

Vad vill du?

Per Hörberg

Per Hörberg

Beteendevetare och författare kring ledarskap, organisation och personlig utveckling. ”Samarbetsminister” för lösningar i samhälle och organisation. En patriot som är stolt när Sverige gör rätt och som vill påverka när det går fel.

Per är morfar och farfar, en seglare som gillar att sporta och bidra till det globala samhällets utveckling. Har bidragit till två stabila friskolor på Lidingö. Leder initiativ Samutveckling! och Wellnessguide. Förr IKEA-chef och reservofficer, nu koordinator av relationer så att chefer blir ledare, grupper blir team och så att medarbetare och medborgare blir samutvecklare!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *Spamskydd *