Digital narcissist?

Det vet man väl, att unga hänger alldeles för mycket på nätet. De spelar nästan enbart spel och möts bara på sociala medier, inte i verkligheten…

Nja, fördomar kan vi alla ha. Jobbigt kan det dock bli om en undersöker det hela lite mer närgående än att blott tycka, lite ansvarslöst, till höger och vänster.

Mitt första aha, blev när jag insåg att dagens ungdom har lika många, om inte fler, vänner i det fysiska livet + sina digitala kompisar. Mitt andra aha, kom nyligen när en forskare redogjorde om sakernas tillstånd, baserat på åtta års arbete, insamling av data och skrivande av en bok ”It is complicated. The social lives of networked teen’s”.

Demokratimöte-047

De mentala vraken till tonåringar var inte fullt så spelberoende, maniskt sms:ande eller narcissistiskt lagda, som många av oss verkar tro. Det växte snarare fram en obehaglig bild av hur de vuxna skapar samhällen utan kontakt med varandra. Ett samhälle där man konsekvent utmålar faror och isolerar sig med ”de sina”.

Mot den bakgrunden blir nätet en sund tillflyktsort för att faktiskt samspela med andra människor – som lever i andra (sociala och kulturella) världar. Alternativet kan faktiskt vara: inget umgänge alls – om föräldrarna får bestämma i den farliga värld vi lever i…

Danah Boyd, forskare på Microsoft och Harvards Berkman Center, vill snarare uppmuntra en samhällsutveckling med fler fysiska, offentliga rum där befolkningen kan mötas och bli mindre rädda för varandra.

Jag håller förstås med :)

Per Hörberg

Per Hörberg

Beteendevetare och författare kring ledarskap, organisation och personlig utveckling. ”Samarbetsminister” för lösningar i samhälle och organisation. En patriot som är stolt när Sverige gör rätt och som vill påverka när det går fel.

Per är morfar och farfar, en seglare som gillar att sporta och bidra till det globala samhällets utveckling. Har bidragit till två stabila friskolor på Lidingö. Leder initiativ Samutveckling! och Wellnessguide. Förr IKEA-chef och reservofficer, nu koordinator av relationer så att chefer blir ledare, grupper blir team och så att medarbetare och medborgare blir samutvecklare!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *Spamskydd *