Dialog med ett syfte

När människor samlas i en cirkel förstår de allra flesta vad som gäller. Att allas åsikter är lika mycket värda. Med den känslan behövs inte ens åsikter. Då väcks istället nyfikenheten att lyssna in andras perspektiv, tryggt förvissad om att även mina kommer att få utrymme.

En heterogen grupp kan mycket snabbt bli ett homogent team, där de personliga olikheterna blir teamets styrka. Med en skicklig dialogvärd, som håller sig närvarande och alert när det gäller beteenden som stör teamutvecklingen, kan detta system nå höjd i samtalet på mycket kort tid.

Teamet, navigerat med små medel av dialogvärden, utvecklar då förmågan att intuitivt föra samtalet framåt, inåt och till en mer komplex nivå.

Morgonreflektion 2014 på Samtalsgården kring hur Sverige skulle se ut om Moderaterna hade majoritet i Riksdagen.
Morgonreflektion, Almedalsveckan 2014 på Samtalsgården, kring hur Sverige skulle se ut om Moderaterna hade majoritet i Riksdagen.

Varje människa har en inre, subtil energi. Hjärtat slår. Nervsystemet är i gång. När denna inre energi får mötas på teamnivå så kan “magi” uppstå. Den senare kan enkelt förklaras med att hjärtat alstrar ett 5 000 gånger starkare magnetfält och 60 gånger högre elektrisk spänning i kroppen än hjärnan. Detta magnetfält avläses i sin tur av våra hjärtan. Personer några meter från oss alstrar ett fält och detta förklarar hur vi kan känna av en annans människas närvaro eller känslor.

Dessa hjärtvågsrytmer påverkar i högsta grad vårt eget välbefinnande, men således även andra människor i vår närhet. Med den kunskapen får gruppdynamik en djupare innebörd. Det är kanske även lättare att ta till sig att en grupp ganska snabbt kan utvecklas till ett team på en högre systemnivå.

Det är just detta som sker under våra iScafé!, under Almedalsveckan och nu även inom ramen för ”Berättelser om Sverige”.

Per Hörberg

Per Hörberg

Beteendevetare och författare kring ledarskap, organisation och personlig utveckling. ”Samarbetsminister” för lösningar i samhälle och organisation. En patriot som är stolt när Sverige gör rätt och som vill påverka när det går fel.

Per är morfar och farfar, en seglare som gillar att sporta och bidra till det globala samhällets utveckling. Har bidragit till två stabila friskolor på Lidingö. Leder initiativ Samutveckling! och Wellnessguide. Förr IKEA-chef och reservofficer, nu koordinator av relationer så att chefer blir ledare, grupper blir team och så att medarbetare och medborgare blir samutvecklare!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *Spamskydd *