Detta behövs mer än någonsin

”Segern finns i våra gener, i vår genetiska kod”, har Putin sagt.

Det är fullt möjligt att Marine Le Pen blir Frankrikes nästa president. Hon är en skicklig retoriker i skuggan av korruption och skandaler i de etablerade partiernas ekonomiskt svaga rike. Invandraren beskrivs som en profitör som tar pengarna från fransmannen. Marine Le Pen spelar på allas rädslor när hon ställer olika grupper mot varandra. Den tredjedel av franska väljare som gav Nationella Fronten ett lika stort mandat i EU, som alla svenska partier tillsammans, kan väl inte ha fel?

Marine Le Pen - for President?
Marine Le Pen – for President?

Samtidigt tävlar M och S om de svenska väljarnas gunst, utifrån ett ålderdomligt manus. I ett Europa, på randen till ekonomiskt och moraliskt förfall, betraktar både S och M överskottsmålen i statens finanser som vår tids ödesfråga.

När EU-valets resultat uppdagades så firade S sin valkampanj stort, den som gav det lägsta valresultatet på nationell nivå för S sedan allmän rösträtt infördes. M insåg visserligen att deras 13,7 procent indikerade någon form av nederlag. Men det beror på väljarna som missförstått partiets storhet.

Varken S eller M har fokuserat på klimat och miljö, jämställdhet, antirasism och invandring. De har medvetet undvikit att prata målbilder för vilket samhälle vi vill ha – och istället inriktat sig på statsfinanserna.

De två stora partierna är varken stora längre, eller de två största. S och M har lämnat fältet öppet för mindre partier att växa. Sannolikt får vi nio partier i Svensk Riksdag i höst. I snitt 11 procent av rösterna per parti.

Med det traditionella debattklimatet, så kommer tiden att läggas på maktfrågor mellan partier och inom partier. Inte på sakfrågor. Att bilda regering blir en segdragen process med kompromisser och låsningar. Liksom behandling av motioner och propositioner.

Risken är stor att vi inte får handlingskraft och förändring, när kraften i parlamentet går åt för att taktisera och hindra andra. Under tiden växer frustration och spänningar i samhället, vilket öppnar locket för populism, syndabockstänkande, rasism och nationella fronter i Sverige.

Almedalens goda samtal

En svensk tiger?

Nej, en svensk europé samutvecklar samhället bortom genus, ålder och ursprung. Hen vet att modern befolkningsgenetik visar vilket sammansatt arv vi har. Människor har alltid rört sig i olika riktningar, slagits samman och blandats med varandra.

Varför inte prova det goda samtalets väg inom partier, mellan partier? Det goda samtalet riskerar att blotta hur liknande våra behov och intressen är, bortom etiketter och låsningar. Är du beredd att ta risken?

Per Hörberg

Per Hörberg

Beteendevetare och författare kring ledarskap, organisation och personlig utveckling. ”Samarbetsminister” för lösningar i samhälle och organisation. En patriot som är stolt när Sverige gör rätt och som vill påverka när det går fel.

Per är morfar och farfar, en seglare som gillar att sporta och bidra till det globala samhällets utveckling. Har bidragit till två stabila friskolor på Lidingö. Leder initiativ Samutveckling! och Wellnessguide. Förr IKEA-chef och reservofficer, nu koordinator av relationer så att chefer blir ledare, grupper blir team och så att medarbetare och medborgare blir samutvecklare!

2 thoughts on “Detta behövs mer än någonsin

 1. Tack David för din kommentar!
  Ja, det skulle väl kunna bli precis som du skriver, att vår egen etiska värdegrund leder vidare till hur vi vill leva tillsammans.

  Lagom till Almedalen kommer vi att lansera en början till ett självmodererande forum. Kanske kan det hjälpa valdebatten in i fler samtal om hur vi vill ha det!

 2. Jag upplever att partierna sen länge har glömt bort samtalet om etisk värdegrund.
  Om vi samtalade om denna fråga och hjälpte varandra att finna vår egen etiska värdegrund så skulle fokuset kunna hamna på vilken värld vi vill leva i, både nu och på lång sikt..

  Det känns märkligt att fokuset idag ligger på pajkastning kring jobbstatistik, där samtliga bud ligger strax under eller över Konjunkturinstitutets prognons.

  Jag tror att Partpolitiken behöver en back to basic!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *Spamskydd *