Det välkomnande mötet – Del 3

Vad är en åsikt värd?

Jag är på väg ut från konferenslokalen för att promenera till tågstationen. En ung man, kanske 30, kommer fram och frågar om han får gå med mig en stund.

”Eh.. javisst, bara att hänga på.”

”Tack för en fin föreläsning, jag uppskattade den mycket”, säger han när vi kommer ut på gatan.

”Vad roligt”, säger jag tacksamt.

”Fast det hjälper inte”, förklarar han med en allvarsam röst.

”Hjälper inte .. hur menar du då?”

”Jo, det här med värdskap, inkludering, bemötande och allt du talade om, det är såklart viktiga saker, men det är inte det som är det avgörande.”

”Avgörande?”

”Om man kommer till himlen eller helvetet, efter livet på jorden”, säger han och nickar sakta.

”Nähä, vad är det som avgör det?” undrar jag, samtidigt som jag anar vart han är på väg.

”Om man förlikat sig med Jesus eller inte, har man inte det spelar det ingen roll hur man lever, man hamnar ändå i helvetet.”

”Oj! Ja, det finns kanske lite olika uppfattningar om den saken”, säger jag, utan att låta som hans pappa.

”Det är inte en uppfattning, det är sanningen”, förklarar han och nickar.

Där någonstans, i hörnet av Svartbäcksgatan och S:t Persgatan, känner jag att samtalet går mot sitt slut.

I den här serien vill jag dela tankar om vad jag tänker bidrar till möten som inkluderar, ger nya perspektiv och leder till gemenskap, även om det vi står för och tycker skiljer sig åt, vilket det ju ofta gör. Jag skriver för att utveckla mig själv och med en förhoppning att det ska vara värdefullt för dig som läsare, som en hjälp att reflektera över vem du vill vara i mötet med andra.

Ibland funderar jag på varför jag tänker och tycker som jag gör, var alla mina åsikter kommer ifrån och värdet av en åsikt. Och hur en del människor kan ha så konstiga idéer om saker och ting.

Jag minns, när jag var kanske 15 år, att jag inte bara ville tänka som mina föräldrar, vilket ju inte är så ovanligt! I det här fallet gällde det politik, där mamma och pappa alltid röstade höger, precis som deras föräldrar alltid gjort. För att inte bara snällt följa i spåret, utan bilda mig en egen uppfattning, gick jag med i samtliga politiska ungdomsförbund, tror det var kanske 5–6 på den tiden. Jag läste deras program och var med på kurser och ständiga möten, så många att det ibland blev svårt att komma ihåg vilket partis helgkurs jag befann mig på.

Minns fortfarande kallelserna till årsmötena. Från vänsterhållet var det på Café Gnistan eller på ABF-huset. Från högerhållet var det mer konferenshotell, ett ungdomsförbund bjöd in till Hotell Hasselbacken, där klädseln var mörk kostym. Jag som mer ägde jeans och T-shirts, ringde och frågade hur jag skulle göra. ”Hyra kläder, det gör många.”

Vad är en åsikt, egentligen?

Lek med orden, insikt, avsikt och åsikt.

En insikt tänker jag handlar om en djupare förståelse av något, att jag ser ett sammanhang jag inte sett tidigare. Att det jag trodde var ett problem plötsligt visar sig vara ett symptom, på ett annat underliggande problem. Lite att polletten ramlar ner. Insikter kan komma plötsligt. Läste om en man som kom in i en tunnelbanevagn tidigt en söndagsmorgon. På sätet bredvid satt en pappa och tre små barn. Ungarna bråkade, hoppade och skrek, pappan gjorde ingenting. Till slut sa mannen som klivit på irriterat ”det vore bra om du kunde hålla ungarna lugna, vi är faktiskt fler i den här vagnen”. Pappan tittade upp och sa ”jag ber om ursäkt, vi kommer precis från sjukhuset, deras mamman dog för en timme sedan och jag vet inte vad jag ska göra.” Plötsligt ändras allt. Från irritation säger nu mannen till pappan, ”men snälla nån, kan jag hjälpa till på något sätt?”. På en sekund sker ett skifte som förändrar allt.

Eller så mognar insikter sakta som en tomat. En gnagande känsla av att något i ens världsbild inte är rätt.  Ta frågan om klimatkrisen vi befinner oss i, det tog några år innan jag insåg vikten av den.

En avsikt är mer något jag vill, antingen något vi uttrycker tydligt, eller lätt maskerat i ett dolt bakomliggande motiv. Det är att komma till möte med ett mål, att vinna något, få andra över på sin sida. Vi kan ibland

Åsikter däremot, är för mig något jag tycker, en idé, en uppfattning, en tanke, känsla, som formats i mitt huvud, inte alltid granskad av min vänstra hjärnhalva, och ibland svåra att försvara i ett samtal med andra, som har fler och djupare perspektiv på saken.

Var kommer alla åsikter ifrån?

Man brukar säga att ”våra ord är inte våra, de är vår kultur, de formas av den tidseran vi lever i”. Åsikter formas i ett ramverk, av händelser och omständigheter. Att jag inte tillhör en viss livsåskådning, kan ju till stor del bero på att mina föräldrar inte gjorde det. Hade jag vuxit upp i en kristet, eller muslimsk hem, hade nog sannolikheten att jag skulle vara troende idag, varit betydligt högre.

Så, vad är problemet med att ha lite åsikter?

Det kan vara svårt att leva utan åsikter, även om jag tror det är möjligt. Men för mig är det viktigt att inse att uppfattningar och tyckanden, kan begränsa våra tankar, exempelvis genom att:

  • De kan skymma andra möjligheter. När barnen flyttade ut bestämde vi oss för att sälja huset och flytta till lägenhet i stan. För mig var det självklart att vi skulle bo i en viss stadsdel. Vi tittade på säkert 30 lägenheter, alla med något som inte stämde, för litet kök, tråkig utsikt, osv. En dag säger hustrun att vi kanske skulle kika på en lägenhet i en annan del av stan, en bostad som passade våra behov. Motvilligt gick jag med på hennes idé. När vi kom fram till visningen såg vi att folk åkte skidor, något vi bägge tycker om, utanför huset. Vi har nu bott där i snart 10 år, och trivs kalasbra. Allt tack vare att hustrun inte stod lika fast i en uppfattning, som jag.
  • Världen förändras. Åsikter måste ibland uppgraderas. 2004 spelade jag in min första bok som ljudbok. Den kunde avnjutas genom inköp av en box med säkert 5 CD-skivor. Den versionen av boken blev ingen succé. När jag för något år sedan talade med min förläggare och föreslog att vi skulle göra ett nytt försök, trodde han inte på idén med tanke på hur det gick förra gången. När inte alla hade en smartphone, som idag…
  • Våra åsikter formar det vi ser. När vi sätter etiketter som sant/falskt, vackert/fult eller rätt/fel på saker och ting, ser vi det inte som det är. En intressant fråga är: Kan vi se någonting helt objektivt, eller kommer vi, observatören, att färga allt vi observerar, så att det ska passa in i vårt eget åsikteri?
  • Starka åsikter hindrar dialog och utvecklande samtal. Åsikter stänger, det minskar innehavarens utblick, gör den smalare, och bidrar till att andra i rummet fäster sig hårdare i sina egna åsikter. Resultatet blir lätt låsningar, som leder till konflikt istället för dialog.

Hur hantera sina åsikter?

Här några av mina tankespår:

  • Jag brukar försöka att undvika att säga ”jag tycker att” i ett samtal. Ett ”vad händer om vi.?”, gör mig mindre låst vid en åsikt och bjuder in andra till ett mer välkomnande och inkluderande samtal. Ibland brukar jag säga emot det jag själv sagt några minuter tidigare, bara för att ställa mig på en annan tankeplats. Det är inte alltid så lätt för de andra i samtalet, ”men nyss tyckte du ju att..!”
  • Jag tänker att jag inte ska tro på allt jag tror. Att det är viktigare att reflektera över mina egna uppfattningar, än de andra har. Det är väl en del av människans mognad, att kunna lägga upp det man tagit för givet och envist trott, på ett bord och nyfiket undersöka det lite mer på djupet.
  • Här en modig tanke: Vad skulle hända om vi levde utan åsikter? Tänk dig en vecka utan åsikter. Vad än någon frågade vad du tyckte, skulle svaret bli ”jag vet inte, jag har just inga åsikter om saker och ting”. Undrar hur omgivningen skulle reagera. Eller ta det ett snäpp till, byt dina åsikter under en vecka, bara för att se vad som händer. Jag kom hem en dag och förklarade för hustrun att jag tyckte EU var en dålig idé. ”Va, du som alltid varit för det.” ”Japp, men det är ju bara en åsikt, och såna kan man väl byta?”

Ibland har jag i mina workshops satt ihop deltagarna i par med två personer som har olika åsikter om något, säg om man ska ha strängare straff i Sverige, eller inte. Innan de ska börja samtalet, förklarar jag att övningen går ut på att byta åsikt med varandra och argumentera utifrån den ”andres” åsikt. Inte så sällan händer det att deltagarna lämnar dagen med en ny insikt, eller åtminstone inte lika fast i det de trott när de kom till kursen.

Det är väl en härlig tanke. ”Vad har du gjort idag?” ”Tja, på eftermiddagen bytte jag en åsikt till en annan, och fick en insikt på köpet!”

Så, blev jag klokare av alla de politiska ungdomsförbundens kurser? Jag tror det, i mitt liv har jag röstat på nästan hela skalan av partier. När jag tyckt att deras åsikter om saker och ting, stämt väl med mina egna, som självklart representerar sanningen.

Oups.

P.S. Istället för hyra av mörk kostym, gick pengarna till inköp av ett gäng plattor med Creedence, Stones och några andra storheter.

Inlägget arkiveras 3:18pm Tuesday January 4th, 2022

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *Spamskydd *