Det välkomnande mötet – Del 1

Mitt namn är Jan Gunnarsson. Jag skriver, föreläser, utbildar, studerar och arbetar för en värld där alla ska känna sig välkomna. Det är grunden för att vi tillsammans ska kunna bygga en värld i harmoni, och möta alla de fantastiska möjligheter och tuffa utmaningar vi står inför, inte minst klimatkrisen.

Under 20 år har jag intervjuat hundratals med personer över hela världen, människor som får oss att känna oss inkluderade, väntade och genuint välkomna i mötet med dem. Jag har observerat hur de möter och behandlar sig själva och andra med värdighet, respekt och omtanke.

Min nyfikenhet har främst handlat om att försöka förstå vad som finns bakom deras ord och handlingar, inte bara vad jag ser att de gör. Jag har velat lära av deras förhållningssätt, hur de tänker, deras inställning, för att se hur jag och vi, kan använda det i vår värld.

Kasparov, stormästaren i schack, berättar att när han förlorat ett spel, funderar han inte så mycket på varför han flyttat pjäsen fel, som fick honom att ge upp. Istället ägnade han sig åt att analysera processen som ledde fram till det felaktiga draget. För det, är en lärdom han har nytta av i alla spel.

Vårt sinne, (eng. mind), eller vårt mindset, är något vi kan utveckla, under hela livet. Förut trodde man att sinnet var stelt som en plåthink, det enda som förändrades var hinkens innehåll. Idag vet vi att det inte är så, att vår hjärna är plastisk, dvs genom att vi förändrar våra vanor, ord och handlingar, så byggs nya tankebanor i hjärnan, som får oss att agera på ett annat sätt.

Vi kan fråga oss om vi är nöjda med alla delar av vårt sinne, eller om det är läge för en uppgradering!

Det jag i mina intervjuer med välkomnande människor upptäckt och vi kan lära oss av, är sju återkommande val dessa människor gör. Det är inte val som handlar om att välja det ena mellan två alternativ, utan att sätta det ena före det andra. Det sju välkomnande valen, jag sett, vi kan reflektera över innan och under ett möte är:

  • Tjänande före egennytta
  • Helhet före delar
  • Ansvar före undvikande
  • Omtanke före likgiltighet
  • Nyfikenhet före arrogans
  • Dialog före konflikt
  • Glädje före besvär

Under de kommande sju veckorna kommer jag att beskriva valen och vad jag lärt mig, något jag hoppas ska vara även dig till nytta.

Tills dess kan du reflektera över hur du skulle beskriva ditt eget sinne, hur välkomnande det är, och om det finns någon del av det du skulle vilja utveckla, uppgradera?

Måfriskt och ta väl hand om dig, dina medmänniskor och planeten!

Jan Gunnarsson

Inlägget arkiveras 4:42pm Monday December 6th, 2021

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *Spamskydd *