Det medborgerliga kärleksbudet, kort och gott.

Hej alla,

Jag vill dela ett mycket kort resonemang om varför samutveckling behövs i vår tid och vårt samhälle. Sen kommer en video som blev filmad med mig på förra iScaféet i Lund där jag presenterar några grundläggande idéer om samutvecklingens filosofi – enjoy! (?)

 

Resonemanget – jag tycker faktiskt att det är ganska svårt att ducka.

* Vi vet att samhället åtminstone kan utvecklas eftersom många lidanden som fanns förr har försvunnit och att ny mänsklig lycka har kunnat skapas.

* Men vi vet samtidigt att det nuvarande samhällets utvecklingsriktning inte är ekologisk hållbart, dessutom ganska socialt och ekonomiskt instabil.

* Vi vet att stora och djupa förändringar krävs och att vi inte kan fortsätta som vanligt.

* Vi vet att ingen förr i världen har lyckats på ett genomgripande och korrekt sätt förutspå samhällets utveckling, att ingen någonsin haft ”helt rätt”.

* Vi vet att alla försök till att ha ”helt rätt” och att veta precis vad som behöver göras har fallerat och slutat i grymma katastrofer.

* Vi vet alltså att vi måste förändras radikalt OCH att ”jag” inte har svaret hur.

* Då återstår en sak att göra: SAMTALA om vilket samhälle vi gemensamt vill ha för att bit för bit komma på sätt att förändra samhället.

* Förändra samhället försiktigt och utan tvång.

* Då krävs en god samtalskultur. Den samutvecklar vi.

* Samutvecklingen är det medborgerliga kärleksbudet, att acceptera varandra för att utvecklas tillsammans.

 

Utlovad video med förra veckans föredrag, 20 min spännande saker!

Och så dagens låt: Tears for Animals med CocoRosie /Anthony Hegarty

 

 

Daniel Görtz

Daniel Görtz

30-åring, bor i Lund, uppvuxen i Malmö och Veberöd. Är intresserad av alla delar av iS!, såväl det organisatoriska, den nya kulturen, alla events och möten, av politiken och filosofin bakom. Lever och andas för filosofi och tänkande om samhället. Intresserad av meditation och existentiella frågor. Jobbar för närvarande som doktorand i sociologi i Lund, håller då på med polisforskning, socialpsykologi och etnicitet.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *Spamskydd *