Det goda samtalets väg – alternativt: Tack Donald Trump!

Redan under 2014-års Almedalsvecka hade SVT ett par event hos oss. De ville utforska samtalet som format för teve. Partiledarna hade intervjuats inför valet och avsikten att mer låta människor tala till punkt, hade fötts på nytt. Formatet märks ju i diverse tevesoffor också. Men efter valet drog ändå debatten igång igen som huvudmetod.

Samhällsdebatt är ett ord som lite slentrianmässigt används bland politiker och i media. Ord är viktiga. Debatt betyder ”slå isär”, dialog betyder ”genom ord”.

Politiska motpoler - kommunism och marknadsliberalism
Politiska motpoler – kommunism och marknadsliberalism

Vi kan konstatera att Annie Lööf och Jonas Sjöstedt åker land och rike runt, för att faktiskt lyssna och respektera varandra och varandras åsikter. När de är överens om sakfrågan så visar de det och är lika tydliga vid principiella skillnader, utan personangrepp. Detta kallas bl a i DN för att de debatterar. Men nog liknar det mer ett samtal, en dialog som drar fulla hus!

Pendeln slår tillbaka. Trump kanske är den droppe som får den populistiska bägaren att rinna över. Nog nu med alternativa fakta och desinformation – om än i förföriskt retorisk form.

Sedan tre år är Initiativ Samutveckling en av de allra största arrangörerna under Almedalsveckan med 1 000 – 2 000 aktiva deltagare. Vi har inte talare och publik. Vi har aktiva deltagare och en dialogvärd. Deltagarna attraheras av det goda samtalet där alla respekteras och där lyssnandet står i centrum.

Vi har mer än 40 event på olika samhällsteman som ”Förorten brinner” eller ”Skjutningarna i våra städer”, ”Religionsfobi – varför då?”, ”Mindfulness i ledarskapet”, ”Företag som skapar värden även för samhället”, ”Ekonomi för det gemensammas bästa”, ”Personlig utveckling – en del av samhällets utveckling” osv.

Under resten av året har vi dialogcaféer på bibliotek och andra platser där deltagaren slipper köpa något för att bli en del av ett öppet, gemensamt samtal med ett aktuellt samhällstema.

Så tack alla populister för att ni, kanske i tid, väcker den tysta majoriteten för att vitalisera demokratin i ett öppet och fritt samhälle!

Per Hörberg

Per Hörberg

Beteendevetare och författare kring ledarskap, organisation och personlig utveckling. ”Samarbetsminister” för lösningar i samhälle och organisation. En patriot som är stolt när Sverige gör rätt och som vill påverka när det går fel.

Per är morfar och farfar, en seglare som gillar att sporta och bidra till det globala samhällets utveckling. Har bidragit till två stabila friskolor på Lidingö. Leder initiativ Samutveckling! och Wellnessguide. Förr IKEA-chef och reservofficer, nu koordinator av relationer så att chefer blir ledare, grupper blir team och så att medarbetare och medborgare blir samutvecklare!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *Spamskydd *