Det andra kronbladet: verkstaden

Göteborgs mekaniska verkstad 1873
Göteborgs mekaniska verkstad 1873

Jag har i tidigare inlägg skrivit om samutvecklingens fem kronblad. De olika kronbladen är helt enkelt olika sätt att delta.

Man kan vara samutvecklare på olika sätt, faktiskt tretton olika sätt, om man räknar med att det första kronbladet – mötet eller caféet – är obligatoriskt för att vara Samutvecklare med stort S.

I blommans mitt finns koordinatorerna, som samordnar hela Initiativ Samutveckling.

Det andra kronbladet: verkstaden

Medan det första kronbladet, mötet eller iScafé!, handlar om medborgardialog, att vilja lyssna, att vara öppen, att efter förmåga vara autentisk, visa tankar och känslor på ett respektfullt sätt, att kunna ställa gamla antaganden och idéer åt sidan – handlar samutvecklingen i verkstaden om att bygga och och skapa samutveckling i praktiken.

På sätt och vis höjs kraven. Det säger sig självt. Att bara gå på ett iScafé! och bidra med tankar och perspektiv är no strings attached, till stor del villkorslöst. Men att vilja bygga en stark samutveckling i Sverige, Europa och världen kräver mer än så.

Det kräver engagerade, bultande hjärtan, praktiska händer, ordningsskapande tänkande. Det kräver vilja till handling. Här ser vi alltså nya behov som uppkommer, för att nya krav ställs. I verkstaden – till exempel när vi förbereder vår närvaro på Almedalen – krävs nya förmågor. Därför är verkstadens dygder andra än det första kronbladets. Dygderna är:

  • Initiativförmåga
  • Handlingskraft
  • Praktiskt kunnande
  • Pålitlighet
  • Framförhållning
  • Samarbetsförmåga
  • Commitment, att göra ett åtagande

Det är verkstaden som får iS! att hända. Det är här människor möts för att planera aktiviteter. Engagemanget kan förvisso väckas på iScaféer, men man behöver aldrig känna att man förväntas göra en arbetsinsats enbart för att man deltar i sådana dialoger.

Verkstaden genomsyras förstås av samutvecklingens principer om det goda samtalet, om att jag utvecklas genom dig och du genom mig – och att det vi skapar tillsammans går bortom oss båda för att förändra samhället.

När vi deltar i verkstaden räcker det inte med endast en upplevelse eller vagare idé om vad samutveckling innebär. Vi måste här börja utveckla en djupare förståelse som kan dra de praktiska konsekvenserna av vad samutveckling är. Det innebär att vi kan se lämpliga aktiviteter, att vi kan se vad som behövs för att utföra dem, och hur de kan samutvecklas in i verkligheten.

Aktiviteterna tjänar tre syften:

  1. Att genomföra aktiviteter som förändrar samhället och bidrar till samutveckling för oss själva och omgivningen.
  2. Att skapa fokus för rörelsen och därmed bidra till att livnära den och låta den växa.
  3. Att skapa icke-linjära och kaotiska effekter, att sätta igång många yrande dammkorn som så småningom leder till oväntade och ibland fantastiska nya möjligheter.

Samutveckling är en ung och späd rörelse som fortfarande beror av ett fåtal människors särskilda engagemang. Låt oss bygga en stark grund som håller för alla fem kronbladen – som skapar möten, som drar igång aktiviteter, som ger idéer för lösningar i samhället (kronblad 3, laboratoriet), som samordnar helhetsbilder av många lösningar (kronblad 4, tankesmedjan), som skapar ny samhällsfilosofi (kronblad 5, akademin) – mer om dessa under följande veckor.

Jag vill avsluta med att från hjärtat tacka de verkstadens hustomtar som så långt byggt Initiativ Samutveckling och tagit oss dit vi är idag. Världen behöver er, det gör för hundrade gubbar en praktiskt obegåvad stackare som jag också!

Verkstadens hustomtar – ni fortsätter att imponera och ni förtjänar tillgivenhet och respekt.

Dagens låt: Fyrsta, Ólafur Arnalds

 

 

Tidigare i samma serie:

Kronblad 1: ett bättre möte

Samutvecklingens fem kronblad

 

 

Per Hörberg

Per Hörberg

Beteendevetare och författare kring ledarskap, organisation och personlig utveckling. ”Samarbetsminister” för lösningar i samhälle och organisation. En patriot som är stolt när Sverige gör rätt och som vill påverka när det går fel.

Per är morfar och farfar, en seglare som gillar att sporta och bidra till det globala samhällets utveckling. Har bidragit till två stabila friskolor på Lidingö. Leder initiativ Samutveckling! och Wellnessguide. Förr IKEA-chef och reservofficer, nu koordinator av relationer så att chefer blir ledare, grupper blir team och så att medarbetare och medborgare blir samutvecklare!

One thought on “Det andra kronbladet: verkstaden

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *Spamskydd *