Den amerikanska drömmen har gått i kras

Förr kunde ”vem som helst” i USA, som var driftig nog, bli sin egen lyckas smed. Ekonomisk sett. Idag visar statistiken mycket tydligt i USA att född fattig förblir fattig – och de som lyckas har en rik pappa.

Den unga, fattiga arbetarklassen känner ett socialt utanförskap. De omfattas inte av den amerikanska drömmen. Och inget tyder på att deras barn kommer att göra det heller. Mot denna bakgrund är det inte svårt att förstå att invandrare och till och med flyktingar ses som ett hot.

Alltså lägger man sin röst på Donald Trump. Han vars idé är att locka till sig den vita befolkningens allt djupare förbittring.

images-1

Arbetarklassens ungdomar känner sig inte bara frånkopplade samhället. De är bortkopplade. Ett växande hat riktas mot politiker och det som upplevs som främmande. Misstron gäller även lärare, chefer och sina egna föräldrar. De som upplever sig som förlorare känner sig grundlurade av beslutsfattare och berättelsen att ”alla kan nå vad de vill”.

Frågan är vilka som röster på Sverigedemokraterna?

Forskaren Robert D Putnam skrev boken ”Our kids”. Där beskriver han slutmålet för vår tillväxtfokuserade ekonomi som att den vite mannen till slut blir en ensam bowlare. Individualismen kopplad till pengar och ägande verkar leda till att jag verkligen gör som jag vill, fast blir helt ensam. Och då visar det sig inte vara så kul.

De som hamnat utanför den amerikanska drömmen kanske inte blir ensamma bowlare. Om de börjar ana det framväxande skiftet i värderingar i det globala samhället, kan de kanske bli vinnare istället?

För vad räknas egentligen i livet? Pengar, eller lycka?

Lycka skulle kunna mätas som kvoten mellan att vilja ha det jag har – och att ha det jag vill. Ju mer vi kan uppskatta det vi ändå har, ju lyckligare blir vi.

Den amerikanska drömmen kanske bara var en dröm.

Per Hörberg

Per Hörberg

Beteendevetare och författare kring ledarskap, organisation och personlig utveckling. ”Samarbetsminister” för lösningar i samhälle och organisation. En patriot som är stolt när Sverige gör rätt och som vill påverka när det går fel.

Per är morfar och farfar, en seglare som gillar att sporta och bidra till det globala samhällets utveckling. Har bidragit till två stabila friskolor på Lidingö. Leder initiativ Samutveckling! och Wellnessguide. Förr IKEA-chef och reservofficer, nu koordinator av relationer så att chefer blir ledare, grupper blir team och så att medarbetare och medborgare blir samutvecklare!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *Spamskydd *