Demokratin är inte död, den luktar bara lite konstigt

Frank Zappa sa så om jazzen på 1970-talet. Jag säger det om något som har naggats i kanten länge nu. Även i Sverige.

Vid valet i Italien nyligen vann tre populistpartier och det ser mycket osäkert ut. I övriga Europa är det inte mycket bättre när populism splittrar stabilitet i land efter land. Jag nämner ändå inte Indien, Ryssland, Kina och USA här.

Subkulturer växer fram i Sverige, näthatet spär på mörka strömningar i Europa och ja, det inkluderar Sverige. De flesta tar demokratin för given. Det kan bli ett mycket dyrbart misstag nu när dessa strömningar stärks snabbt.

Det gäller att nå de missnöjda människorna. Utanförskapet tär på människan – och när till slut de mörka sidorna. Då låter vi rädslan styra och hatet blir en ingång till grövre saker. Samtalsklimatet har förråats i sociala medier och på gator och torg. Debatt betyder ’slå ned’ och har inget med det goda samtalet att göra. Det samtalet bygger istället på att lyssna in den andres perspektiv.

Morgonreflektion 2014 på Samtalsgården kring hur Sverige skulle se ut om Moderaterna hade majoritet i Riksdagen.
Morgonreflektion 2014 på Samtalsgården kring hur Sverige skulle se ut om Moderaterna hade majoritet i Riksdagen.

Att samtala är demokratins kärna och det är det som samutveckling, medskapande och ”ett lyssnande samhälle” är olika exempel på.

Årets Almedalsvecka blir viktigare än någonsin för Sverige i världen. För hundra år sedan infördes demokratin i Sverige. Ska årets val göra slut på dess förutsättningar?

initiativ Samutveckling! arrangerar för sjätte året i rad, Samtalsgården mitt i Visby, under hela Almedalsveckan.

Välkommen dit för att delta i någon av våra 40 dialoger. Välkommen att arrangera dialoger på viktiga samhällsteman!

Per Hörberg

Per Hörberg

Beteendevetare och författare kring ledarskap, organisation och personlig utveckling. ”Samarbetsminister” för lösningar i samhälle och organisation. En patriot som är stolt när Sverige gör rätt och som vill påverka när det går fel.

Per är morfar och farfar, en seglare som gillar att sporta och bidra till det globala samhällets utveckling. Har bidragit till två stabila friskolor på Lidingö. Leder initiativ Samutveckling! och Wellnessguide. Förr IKEA-chef och reservofficer, nu koordinator av relationer så att chefer blir ledare, grupper blir team och så att medarbetare och medborgare blir samutvecklare!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *Spamskydd *