Demokratin är i fara

Till Riksdagens ledamöter och media i Sverige:

är inte läget så pass allvarligt i Europa och Sverige att vi bör lägga den politiska maktkampen åt sidan en stund. För att i stället  försvara, stärka och utveckla demokratin i ett öppet samhälle. Vem vill inte kunna se sina barn och barnbarn i ögonen när de frågar vad vi gjorde när demokratins grundvalar var i gungning i Europa och västvärlden?

Förnekelse, förringande och bortförklaringar duger inte när det vi kanske trodde var för evigt, nu riskerar att raseras.

Eller är det inte sant att Trump är USA:s president, att Wilders lockar många väljare i Holland och att Marine Le Pen kanske blir Frankrikes president? Är det inte sant att Putin regerar i Ryssland, Erdogan i Turkiet och att Polen och Ungern redan börjat marschera högerut…

Att SD i de senaste mätningarna är det näst största partiet i Sverige? Att SD har nazistiska rötter och dessutom oproportioneligt många straffade personer bland sina medlemmar och Riksdagsmän?

Att BRÅ länge kunnat visa att kriminalitet inte har med etnicitet att göra, utan med socioekonomiska förutsättningar. Men att populism bygger på att skapa rädsla, utse syndabockar och ge enkla svar på komplicerade problem?

Eller hur tror du att det är?

Jag tror inte att vi löser detta genom att bli mer ”anti”. Vi behöver samlas för att lyssna till varandras perspektiv. Jag lyssnar gärna på SD:s, speciellt om SD-politiker lyssnar på mina åsikter.

Även om denna respekt behöver speglas i Riksdagens arbetsformer, så kan demokratin nog ändå bara räddas av gräsrötterna, civilsamhället.

Per Hörberg

Per Hörberg

Beteendevetare och författare kring ledarskap, organisation och personlig utveckling. ”Samarbetsminister” för lösningar i samhälle och organisation. En patriot som är stolt när Sverige gör rätt och som vill påverka när det går fel.

Per är morfar och farfar, en seglare som gillar att sporta och bidra till det globala samhällets utveckling. Har bidragit till två stabila friskolor på Lidingö. Leder initiativ Samutveckling! och Wellnessguide. Förr IKEA-chef och reservofficer, nu koordinator av relationer så att chefer blir ledare, grupper blir team och så att medarbetare och medborgare blir samutvecklare!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *Spamskydd *