Demokrati raseras av rädsla

Tillit bygger demokratin och är dess fundament. Orolig är jag därför när rädslan sprider sig i samhället. I Sverige, Europa och världen.

Det har visat sig i en nyligen publicerad studie att även invandrare från kulturer utan tillit, snabbt bygger och visar konstruktiv tillit – i sina nya länder. Om detta ska ske behöver nyanlända möta rättfärdighet hos allmänhet, lärare och polis, tjänstemän från kommun och Migrationsverk. Det gäller oss alla, att vi visar tillit.

Rädsla urholkar jämlikhet och möjligheten att inkludera. Detta ser vi på skolgårdar och på arbetsplatser i form av mobbning och utfrysning. Det är samma mekanismer som eskalerar till att tända eld på flyktingförläggningar, påhejade av hatiska, rädda personer i olika sociala medier. Vi och dom. Och sedan ”ta bort dom”.

nov11-möten-2

Allt börjar och slutar hos mig själv. Jag behöver inse att ingen, inte ens jag själv, är felfri. Med den toleransen kan jag sedan möta omvärlden mer öppet och rättvist.

En rasist är förmodligen lika rädd som en antirasist. Vi är förmodligen lika rädda som dom. Vi är alla rätt lika egentligen.

Låt oss vara vaksamma och inkännande nog i vår vardag att stå upp för demokratins värden. Vi är dom och dom är vi. Demokrati utgår från tillit. Låt oss börja hos oss själva och fortsätta tillsammans!

Per Hörberg

Per Hörberg

Beteendevetare och författare kring ledarskap, organisation och personlig utveckling. ”Samarbetsminister” för lösningar i samhälle och organisation. En patriot som är stolt när Sverige gör rätt och som vill påverka när det går fel.

Per är morfar och farfar, en seglare som gillar att sporta och bidra till det globala samhällets utveckling. Har bidragit till två stabila friskolor på Lidingö. Leder initiativ Samutveckling! och Wellnessguide. Förr IKEA-chef och reservofficer, nu koordinator av relationer så att chefer blir ledare, grupper blir team och så att medarbetare och medborgare blir samutvecklare!

One thought on “Demokrati raseras av rädsla

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *Spamskydd *