Demokrati byggs på goda offentliga samtal

När förmågan, i sociala medier, att skapa engagemang går före andra egenskaper så kan fara vara å färde. Vårt kortsiktiga belöningssystem i hjärnan går igång på saker som kanske inte alls är bra i långa loppet. Dopamin frigörs exempelvis av ”gillanden” och inlägg vi själva lajkar. Och de blir ju många i algoritmernas tidevarv.

Polarisering och filterbubblor blir en konsekvens av nätets struktur. Utan redaktör så publicerar vi ju lätt saker som kanske kan vinna kortsiktiga poänger, men som steg för steg bryter ned en samhällsgemenskap. Den består ju av olikhet, människor rätt att vara som de är och ha de åsikter de har.

Ok, vi behöver vara vår egen redaktör innan vi postar något som vi senare kanske ångrar. Men vi behöver även riktiga möten och en gemenskap byggd på samtal. Gärna med andra än våra ”vanliga kompisar”. Där behövs just ingen redaktör, men väl en Dialogvärd!

Välkommen till ”Berättelser om Sverige” – en vänligt menad folkrörelse över hela landet. Fokus ligger på att lyssna till andras berättelser. Inte ”storytelling” alltså.

Vår första BoS (Berättelser om Sverige) hade vi i Tensta nyligen. Tre nya är planerade till NAV i Nacka den 17, 21 och 28 november. Håll utkik på Facebook!

PS Hör av dig så hjälper vi dig i gång på din ort!

Per Hörberg

Per Hörberg

Beteendevetare och författare kring ledarskap, organisation och personlig utveckling. ”Samarbetsminister” för lösningar i samhälle och organisation. En patriot som är stolt när Sverige gör rätt och som vill påverka när det går fel.

Per är morfar och farfar, en seglare som gillar att sporta och bidra till det globala samhällets utveckling. Har bidragit till två stabila friskolor på Lidingö. Leder initiativ Samutveckling! och Wellnessguide. Förr IKEA-chef och reservofficer, nu koordinator av relationer så att chefer blir ledare, grupper blir team och så att medarbetare och medborgare blir samutvecklare!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *Spamskydd *