Demokrati är inte bara politik

Om demokrati reduceras till majoritetsstyre i Riksdagen, så tror jag att vi är illa ute. Den ytlighet som detta innebär har redan urholkat innebörden i såväl ordet demokrati, som i samhällets sätt att fungera.

Demokrati. (demos, folket och kratos, styre) finns i svenska språket sedan 1596. Representativ demokrati, att folket styr genom val av partier eller företrädare med beslutanderätt, har olyckligt nog blivit en slags synonym. Som om vi andra inte behöver bry oss. Att betrakta demokrati som ett politiskt system baserat på majoritetsstyre, är som att låta någon annan andas åt oss. Demokrati är mer ett sätt att leva i vardagen, än en princip för riksdagsmän.

Demokrati har alltså – per definition – mer att göra med folket, än de folkvalda. Och det är inget vi bara kan ta för givet. Det inser den som ser sig omkring i världen. Hur ser det ut i de största länderna som Kina och Ryssland? Hur ser det ut i USA, vad håller på att hända där? Och i Europa – Polen, Ungern…

Demokrati bygger på vår värdighet som (med)människor, vår frihet och rättvisa. Att vi gör vårt bästa utifrån våra talanger. Demokrati är en idé om att leva livet och att ta ansvar för det.

Idag utnyttjas vår flathet, att ta demokratin för given, av demagoger runt om i världen. De skapar en ”alternativ sanning” för att dölja elitism och rasism, de bygger på vår räddhågsna känslomässighet. Den som gör oss primitiva och farliga för varandra.

Låt oss i stället fortsätta att bygga samhället på reformer som sätter kapitalet i skapandets tjänst, samhällets skapande i människans tjänst, och oss själva i en meningsfull tillvaro. De fattiga blir då rikare, de rika kan äntligen börja leva ett rikt liv – som inte bygger på konsumtion som värmer upp planeten.

Demokrati är, kort sagt, för viktigt för att delegeras till politiker!

Per Hörberg

Per Hörberg

Beteendevetare och författare kring ledarskap, organisation och personlig utveckling. ”Samarbetsminister” för lösningar i samhälle och organisation. En patriot som är stolt när Sverige gör rätt och som vill påverka när det går fel.

Per är morfar och farfar, en seglare som gillar att sporta och bidra till det globala samhällets utveckling. Har bidragit till två stabila friskolor på Lidingö. Leder initiativ Samutveckling! och Wellnessguide. Förr IKEA-chef och reservofficer, nu koordinator av relationer så att chefer blir ledare, grupper blir team och så att medarbetare och medborgare blir samutvecklare!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *Spamskydd *