De flesta går att lita på

Så kan frågan sammanfattas, den som under flera decennier lyckats visa en grundval för demokrati. Korrupta stater har sällan demokrati. Deras institutioner levererar inte det som medborgarna vill ha och det är demoraliserande.

Problemet är att både EU och USA dras till de auktoritära alternativen när inte demokratin levererar. Är det väsentligt att leva i en demokrati?

photoTed Cruz, som gillar det gamla testamentet

Nej, menar drygt hälften av befolkningen född efter 1960. Bland 16-25-åringar i USA anser var fjärde person att demokrati är ett ”dåligt” eller ”mycket dåligt” styrelseskick. Inte underligt kanske att Cruz och Trump firar triumfer så här långt i presidentvalsprocessen.

Men även i Europa har stora delar av befolkningen kommit att tvivla på värdet av demokrati som det överordnade politiska systemet. Inte bara politikerförakt alltså.

Så när vi inte kan lite på de vi möter från de vanliga samhällsinstitutionerna, då eroderas demokratin snabbt. Så hur har vi det nu med det föredömliga ledarskapet i Sverige och Europa?

Per Hörberg

Per Hörberg

Beteendevetare och författare kring ledarskap, organisation och personlig utveckling. ”Samarbetsminister” för lösningar i samhälle och organisation. En patriot som är stolt när Sverige gör rätt och som vill påverka när det går fel.

Per är morfar och farfar, en seglare som gillar att sporta och bidra till det globala samhällets utveckling. Har bidragit till två stabila friskolor på Lidingö. Leder initiativ Samutveckling! och Wellnessguide. Förr IKEA-chef och reservofficer, nu koordinator av relationer så att chefer blir ledare, grupper blir team och så att medarbetare och medborgare blir samutvecklare!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *Spamskydd *