Coronakrisens möjligheter

Viruset tränger nu in djupare i samhällskroppen. Inget lär bli som förr och kanske är det lika bra? För trots att de många svenskarna kunnat flyga till stränderna i solen med en ökande budget för privat konsumtion, så har vi inte blivit lyckliga.

Över oss alla vilar dessutom klimathotet och ett lågintensivt dåligt samvete. Covid 19 påvisar nu vår maktlöshet inför en verklighet som existerar långt bortom vår kontroll. Skolmedicinens lösning, ett vaccin, ligger 1-2 år bort. Hur ska vi leva under tiden? Och hur vet vi att det inte blir allvarliga biverkningar, som med vaccinet mot svininfluensan?

Koronan är solens yttersta atmosfär som syns som bäst vid en total solförmörkelse.

Corona är en astronomisk term från början med betydelsen ’ljusgård’. Om vi associerar med trädgård och skolgård så ser vi något som växer och frodas. Kan coronakrisen få oss att växa som människor?

När min identitet, min jag-uppfattning rubbas, så finns chansen. Mitt tidigare vardagsliv har varit uppdelat i fragment. Vi har haft så kort med tid, omgivna av ett överflöd av information. Inte bara mobilen, sociala medier och spel på nätet, utan även våra möten på jobbet, med familj och vänner. ”Alla har varit upptagna med sitt”. Vi har så ofta varit på väg någonstans. Frågan är vart?

Färre resor, mer tid med familjen och färre tillfälliga, sociala kontakter ökar nu tiden med oss själva och med dem vi faktiskt är med. Det kan först upplevas som frustrerande av oss otåliga själar, men sedan kanske berikande. Genom att ha mer tid tillsammans ges möjligheten att komma i kontakt med både mitt eget och med andras hjärta. Vi kommer ur splittring och jakt på nya upplevelser – för att istället uppleva vardagslivets rikedom i sig.

Jaget utvecklas bäst tillsammans i sociala sammanhang. Speciellt när vi ges utrymme, omsorg och tid tillsammans. Corona ger oss nu chansen att ge vår identitet utrymme att utvecklas. Låt oss bejaka möjligheten att sakta ned och återvända till mer hållbara åtaganden med vårt hjärta som kompass.

Så låt oss öka medvetenheten kring vårt eget beteende. Akut för att inte smitta någon annan. För framtiden genom att mer leva ett meningsfullt liv, tillsammans. Ensam är inte stark. Men tillsammans vågar vi vara sårbara och det ger oss styrka inifrån.

Måndagar och torsdagar fortsätter Samtalscafé! – nu även genom en zoom-länk. Kolla på Facebook och Samtalsgården så ser du vårens Samtalscafé!

Varmt välkommen att prova hjärtat som den gemensamma kompassen i sköna och meningsfulla samtal där vi lyssnar mer än pratar!

Per Hörberg

Per Hörberg

Beteendevetare och författare kring ledarskap, organisation och personlig utveckling. ”Samarbetsminister” för lösningar i samhälle och organisation. En patriot som är stolt när Sverige gör rätt och som vill påverka när det går fel. Per är morfar och farfar, en seglare som gillar att sporta och bidra till det globala samhällets utveckling. Har bidragit till två stabila friskolor på Lidingö. Leder initiativ Samutveckling! och Wellnessguide. Förr IKEA-chef och reservofficer, nu koordinator av relationer så att chefer blir ledare, grupper blir team och så att medarbetare och medborgare blir samutvecklare!

Inlägget arkiveras 7:42am Thursday April 1st, 2021

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *Spamskydd *