Civilsamhället

Vi har staten och kapitalet som grunden för vår framgångsrika demokrati och välstånd. Men vi behöver gå vidare, för välstånd betyder inte välbefinnande. Och demokratin är allt annat än given.

Ska vi istället säga näringslivet och staten? Ja, utan ett sunt näringsliv (vilket vackert ord) har vi varken transporter, mobiler eller modern sjukvård. Innovationerna och skatteintäkterna alstras i näringslivet. Men detta räcker inte på långa vägare för att hålla, eller utveckla ett samhälle.

Civilsamhället är alla frivilliga gemenskaper som inte ingår i stat eller näringsliv. Familjen, grannarna, bostadsrättsföreningen, idrottsföreningen, scouterna, studieförbund, danssällskap, ideella organisationer, vänner och nätverk.

Låt oss prata om Näringen i näringslivet. Den är nog det meningsfulla mer än kapitalet!
Låt oss prata om Näringen i näringslivet. Den är nog det meningsfulla mer än kapitalet!

Vi är extrema individualister i Sverige och vi har en osedvanligt trygg statsapparat, jämfört med andra länder. Det finns spår av inlärd hjälplöshet i detta system att ”någon annan” är tänkt att fixa det hela. Om någon skadas i storstaden, så går de flesta förbi. Någon ringer väl 112 och kanske vågar sig någon faktiskt ge första hjälpen. AndningBlödningChock, ibland innebär första hjälpen att gå fram, prata lite och hålla om. Men de flesta tittar nog bort…

Samtidigt kommer forskningen inom område som hjärnan, biologi och evolutionen ikapp det sunda förnuftet. Människans konkurrensfördel gentemot andra biologiska varelser har varit och är att samarbeta. Vi kan vidga uppfattningen om vad som är ett ”vi”. Vi känner igen människor även utanför vår familj och vänskapskrets. Vi har medkänsla. Moderna experiment visar att småbarn instinktivt söker sig till hjälpsamma och vänliga människor. Goda handlingar ger oss mätbara påslag av dopamin. Detta hormon som som bland annat reglerar motorik, vakenhet, glädje, entusiasm och uppmärksamhet.

Initiativ Samutveckling vill vara med och bygga en kultur där människorna inneboende förmåga att göra tjänster för varandra och det utvecklade samhället, får större plats. Civilsamhället har en annan logik än staten, och ligger kanske närmare entreprenörskap för den social innovation. Ett förbättrat samtalsklimat är väl en naturlig utgångspunkt!

Per Hörberg

Per Hörberg

Beteendevetare och författare kring ledarskap, organisation och personlig utveckling. ”Samarbetsminister” för lösningar i samhälle och organisation. En patriot som är stolt när Sverige gör rätt och som vill påverka när det går fel.

Per är morfar och farfar, en seglare som gillar att sporta och bidra till det globala samhällets utveckling. Har bidragit till två stabila friskolor på Lidingö. Leder initiativ Samutveckling! och Wellnessguide. Förr IKEA-chef och reservofficer, nu koordinator av relationer så att chefer blir ledare, grupper blir team och så att medarbetare och medborgare blir samutvecklare!

2 thoughts on “Civilsamhället

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *Spamskydd *