Både och?

Ingvar Kamprad, min gamle chef, blev 91 år.

Han var både aktiv nazist, så sent som 1943, och en varm förkämpe för det globala folkhemmet.

Den svenska säkerhetstjänsten upprättar 1943 en personakt om den då 17-årige Ingvar i Småland: Aktiv nazist. Partimedlem. Värvar medlemmar.

Ingvar Kamprad var aktiv i nazistsympatiserande Nysvenska rörelsen och under en tid även starkt aktiv i den rent nazistiska Svensk socialistisk samling SSS (”Lindholmarna”). Ett besvärande förhållande är att Kamprads kontakter med nysvenskarna och deras ledare Per Engdahl inte var någon tillfällig tonårsförvirring under nazismens segertåg, utan fortsatte långt efter världskrigets slut och Hitlers nederlag, då världen fick full insyn i Förintelsens hela vidd och ondska.

När Ingvar Kamprad gifte sig 1950 var Per Engdahl en av få gäster utanför släkten, och Kamprad skrev då i ett brev till Engdahl att han ”är stolt över att få ingå i den nysvenska kretsen”.

Per Engdahl var "en stor människa" - det hävdade Ingvar Kamprad ända in i döden.
Per Engdahl var ”en stor människa” – det hävdade Ingvar Kamprad ända in i döden.

Varför då denna mörka historik över en så hyllad man?

Jo, vi har alla skuggsidor som det gäller att få ut i ljuset – innan trollen tar över!

Sverige går till val 2018 och det riskerar att bli en valrörelse baserad på våra skuggsidor. Låt oss vädra ur dem i dialog genom att kliva ur våra ”bubblor” som är bekväma att vara i – där ”tycker vi ju så lika”. Låt oss istället bidra till sammanhang där vi lyssnar in varandra för att just vädra ur rädslan.

Annars blir kanske även Sverige ett mer fundamentalistiskt land…

 

https://www.svt.se/nyheter/inrikes/nya-avslojanden-om-kamprads-nazi-forflutna

Per Hörberg

Per Hörberg

Beteendevetare och författare kring ledarskap, organisation och personlig utveckling. ”Samarbetsminister” för lösningar i samhälle och organisation. En patriot som är stolt när Sverige gör rätt och som vill påverka när det går fel.

Per är morfar och farfar, en seglare som gillar att sporta och bidra till det globala samhällets utveckling. Har bidragit till två stabila friskolor på Lidingö. Leder initiativ Samutveckling! och Wellnessguide. Förr IKEA-chef och reservofficer, nu koordinator av relationer så att chefer blir ledare, grupper blir team och så att medarbetare och medborgare blir samutvecklare!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *Spamskydd *