Attrahera de bästa

Yttre värden som pengar, makt och status lockar fortfarande. Men allt fler börjar söka en större mening i tillvaron mitt i vardagens stress. Ska jag vara fräck så skulle jag kunna påstå att de som ensidigt söker mer pengar, säkert gör det som en slags kompensation.

Den som har ett tråkigt jobb, behöver bonus för att stå ut. Trivs en inte på jobbet, så blir lönefrågan och de yttre villkoren än viktigare. Tror en, ja.sedelbuntar500x282

Nu finns det företag, till exempel i Sverige, som har förstått vad som attraherar de bästa. De bästa har länge ansetts vara de som presterar bäst. Frågan är bara vad som presteras? Och vad som är bäst?

Hur som helst så kommer inte dagens unga räcka till i antalet för att täcka 40-talisternas påbörjade pensionsavgång. Det blir allteftersom ont om folk att anställa. Arbetsgivaren gör alltså bäst i att attrahera, utveckla och förmå ”de bästa” att stanna kvar ett bra tag.

Undersökningsföretaget Universum har nyligen presenterat årets resultat baserat på 18 000 personer från 90 olika företag. Minst 100 människor från varje företag har svarat. Tre faktorer styr rankingen i mätningen av de 90 företagen: Nöjdhet, Lojalitet och Identitet.

Det som tydligt skiljer topp fem från de övriga 85 företagen, är två saker. Viljan att rekommendera en vän att börja, och oviljan att sluta. 10 procent överväger att sluta på de topprankade företagen. Över 40 procent funderar att sluta på genomsnittet av de övriga företagen i undersökningen.

Vinnande värderingar? Bonus och karriär? Nej, inre värderingar. Roligt, vänskapligt, öppet och ödmjukt är typiska ord som beskriver en vinnare på dagens arbetsmarknad.

De fem bästa företagen utmärks av entreprenörsanda, flexibilitet, stort eget ansvar och en vänlig arbetsmiljö. Detta ger företagen en stark position på marknaden. Både i form av attraktionskraft för medarbetare – och kunder.

Vad sägs om ett samhällsklimat som är vänligt och flexibelt och en samhällskultur som bygger på medborgarnas eget ansvarstagande för att bidra till det gemensamma?

Per Hörberg

Per Hörberg

Beteendevetare och författare kring ledarskap, organisation och personlig utveckling. ”Samarbetsminister” för lösningar i samhälle och organisation. En patriot som är stolt när Sverige gör rätt och som vill påverka när det går fel.

Per är morfar och farfar, en seglare som gillar att sporta och bidra till det globala samhällets utveckling. Har bidragit till två stabila friskolor på Lidingö. Leder initiativ Samutveckling! och Wellnessguide. Förr IKEA-chef och reservofficer, nu koordinator av relationer så att chefer blir ledare, grupper blir team och så att medarbetare och medborgare blir samutvecklare!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *Spamskydd *