Att leva i det förgångna

Bevara Sverige svenskt, är inte ens möjligt. Sigtuna, Sveriges första stad beboddes till hälften av nya svenskar som bott i landet några generationer. Den andra hälften var invandrare… Migration har fortsatt att bygga Sverige. Men i populismens frysta minne finns inte den medvetenheten, utan snarare en dröm utan sakligt innehåll om hur det minsann gick till och går till..

Faran är dock om liberalt sinnade människor underskattar denna mänskliga tendens, den att grovt förenkla tillvaron efter något en har bestämt sig för. Där känslomässighet går före fakta.

Populismen kan dock lära liberalismen en avgörande sak. Den att individens frihet inte är allt. Vi behöver en gemenskap också, kanske till och med en värdegemenskap. Liberalismens misstag är att fokusera enögt på individen – att individualismen ska fixa samhället. Men konsumtion och materiellt välstånd råder inte bot på ett tilltagande socialt främlingskap. Den avstängdhet och hat som bygger klyftor i samhället och gör oss olyckliga medan vi badar i elektronik och andra prylar.

Ensam med mina prylar
Det blir kanske inte blir mer gemenskap med fler skärmar…

Nu tror jag ju mer på liberalism, än på populism. Så låt den materiellt framgångsrika liberalismen bli mer social och grön. Det är bråttom med klimatet. Det är bråttom med samhällskittet. Hur kan en utvecklad liberalism bygga vidare på individ och ett öppet samhälle, samtidigt som samhällets kultur och gemenskap utvecklas? Ja, det är verkligen bråttom.

Per Hörberg

Per Hörberg

Beteendevetare och författare kring ledarskap, organisation och personlig utveckling. ”Samarbetsminister” för lösningar i samhälle och organisation. En patriot som är stolt när Sverige gör rätt och som vill påverka när det går fel.

Per är morfar och farfar, en seglare som gillar att sporta och bidra till det globala samhällets utveckling. Har bidragit till två stabila friskolor på Lidingö. Leder initiativ Samutveckling! och Wellnessguide. Förr IKEA-chef och reservofficer, nu koordinator av relationer så att chefer blir ledare, grupper blir team och så att medarbetare och medborgare blir samutvecklare!

One thought on “Att leva i det förgångna

  1. Ja det här behöver vi samtala om.
    Faktum är att temat på nästa veckas Samtalscafe på Forum blir ”Behöver vi nya ideologier?”

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *Spamskydd *