Årskonferensen 2014

hölls på Vretabergs herrgård den 13-15 juni 2014.

Vårt initiativ förkortas ju iS! Redan där finns en indikation på att vi inte är en vanlig organisation. Vi är ett nätverk med avsikt att påverka samhällsklimatet genom det goda samtalet. Genom att skapa en annan samtalston i samhälle med näringsliv tror vi att sakfrågorna kommer fram bättre.

Sedan starten 2012 har vi dels formella årsmöten i den ideella föreningen med samma namn, dels en beredande årskonferens där det reella samlas upp och tas om hand. Årskonferensen 2013 valde fyra koordinatorer och gav dem uppdraget att samutveckla nätverket vidare.

Tre lundapågar startade iS! Med ett manifest, hederskodex och e-bok om ett nytt samhälle. Detta är grunden till vår strategi och målbild att vara en katalysator för det goda samtalets väg. Vi tror nämligen att samhällets kärna är samarbete.

De tre männen som skrev grunden till iS! fortsätter att utvecklas. Daniel doktorerar i Sociologi och är medgrundare till Evolute som skapar förutsättningar för det goda samtalet på nätet. Emil är också medgrundare i Evolute och politisk rådgivare till det danska partiet Alternativet, som kandiderar till Folketinget. Sharif har startat och driver Citizen Hive – ett företag baserat på iS! grundvärden. Dessa visionärers verk fortsätter nu inom iS! i form av idédokumenten och världsnyheten i form av en webb-app som möjliggör goda samtal på nätet.

Årskonferensen beslutade, i linje med ovanstående, att avveckla idén med koordinatorer för att renodla nätverket som en projektorganisation. Metaforen är ett vidsträckt fisknät som ligger på en plan yta. Allt och alla hänger ihop. En vibration i ena delen av nätet, känns i hela nätet. En projektledare bildar en tillfällig hierarki med sitt mandat. Det blir som att lyfta upp nätet en bit kring det som projektet omfattar. Några exempel:

Marina är projektledare för Almedalsveckan 2014

Karin är projektledare för LiFT – ett internationellt EU-projekt under ett par år.

Padma är projektledare för iScafé! – att utveckla och samordna dem.

Per är projektledare för marknadsföringen av iS!

I underskön miljö både ute och inne på Vretabergs stora flygel, visade iS! Hur svåra frågeställningar kan lösas genom lyhördhet, struktur och närvaro. Måltiderna skapades av stora matlag i köket och åts under stor njutning och trivsel. Mötena skedde i stora salen (med en gedigen öppen spis från 1883), ute i trädgårdsmöblerna, på verandan och inte minst – i bastun vid en vackra insjön. Förvånansvärt många ville där prova på riset (!) under självaste lögardagen. Första gången för många att prova den urnordiska traditionen att få lätta slag med det blöta björkriset över kroppen. Vi hoppade i vattnet minst fem gånger var denna lördagskväll!

Inspirerande sörmländskt landskap
Inspirerande sörmländskt landskap – Vretaberg

Ett annat bejublat inslag var när Marina och Berit bjöd på en inspirerande show med bäring på Almedalveckans åtta dagar – en för varje riksdagsparti. Vi fick se åtta dräkter med passande dans till den musik Berit valt. Rättviksdräkten, revoltjeans, arbetsdress, hempysslarstass, tjänstesamhällets kontorsdräkt, skidåkningskläder för utsikt. Yasuragi-yukata för insikt och till sist lyckan i form av ärtig dräkt och glada hopp rätt in i framtiden!

Möjliga roller för hugade iSare! på det goda samtalets väg framåt:

¤ Hålla i bloggen och stimulera bloggare

¤ Utveckla och hålla i hemsidan

¤ Inspirera via gillasidan på FB

¤ Koordinera projekten

¤ Introduktionsvärd för nya iSare!

¤ Projektledarskap Almedalen 2015

¤ Mentorskap för unga iSare i projekt

Överlämning av projektansvar beslutade vi ska ske med ”staffettpinneprincipen”. Välkommen, det finns många roliga saker att hugga tag i inom iS!

Vi samutvecklade även LiFT-projektets seminarium i Stockholm den 23 augusti. Tillsammans med Jonathan Reams (amerikan bosatt i Norge, som ska facilitera mötet) och Juliane Brenninger stärkte vi plattformen för mötet på temat ”Varför skola?”.

Vi konstaterade att iS! Redan bidragit i påverkan av samhällsklimatet. Förmodligen genom vår nätverksidé, då vi inte är så många personer än. Närmare 700 på FB, men få på en årskonferens, helgen före midsommar. Närvarande var Anders, Berit, David, Elin, Elis, Jonathan, Julia, Juliane, Karin, Marina, Padma, Per, Staffan och Thomas.

Vi ser ett behov av att stärka plattformen för att hålla den samhällspotential som samutveckling har. Många fler behövs – personer med insikten att det som behöver göras i samhället, också kan göras!

 

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *Spamskydd *