Arena för samhällsdialog

Reflektion

I ett räddhågset samhälle behövs ”starka ledare”. Någon ska tala om för oss hur det är och vad vi ska göra. Detta gäller i stort som i smått. Det är lätt att se sig om i världen och upptäcka en Putin, Xi Jinping och en Trump. Men hur är det då egentligen i Sverige?

Företag och organisationer köper in allt fler talare som ska berätta ”hur det är”. Den enkla lösningen verkar vara att ”hyra in någon som talar”. Men vad löser det egentligen?

Socialliberalismen som legat bakom den demokratiska utvecklingen i Sverige sedan 1918, gungar. I land efter land i Europa börjar nationalism och högerpopulism att ta över. Rädslan för det främmande tränger sig på även i Sverige.

Frågan är hur det är ställt med demokratin i Sverige. Endast tre procent av myndiga svenskar är medlemmar i något politiskt parti. Den representativa demokratin är svagare än någonsin. De personer som kämpar om regeringsmakten kommer från en väldigt smal rekryteringsbas. Och samhällsdebatten präglas av att försvara sina egna åsikter och samlas med likasinnade i olika filterbubblor. ”Vi-och-dom-tänkandet” bygger på att ”vi har rätt och ni andra har fel”. En sådan syn baseras på rädsla och leder förr eller senare till öppna konflikter.

Den svenska demokratin utvecklades till stor del tack vare folkbildningen. Arbetarna samlades och utvecklades på detta sätt. Den då helt nödvändiga nykterhetsrörelsen likaså. Och den tidens andlighet gjorde det också. Kanske är det dags för en ny typ av folkbildning? Inte utbildning, utan en bildning för de många människorna genom att mötas kring olika sakfrågor för att lära av varandras perspektiv och kunskaper?

Ökad tillit som balans till rädslan i samhället

Allt vi gör utifrån rädsla blir oftast ett slags kortsiktigt försvar. Allt vi gör inifrån tillit blir oftast ett bidrag till en mer långsiktig utveckling. Det är här som dialogen kommer in. ’Dia logos’ är latin och betyder ”genom mening”.

Vi inom initiativ Samutveckling! tror att samhället behöver fler möten där vi avslappnat lyssnar till och lära av varandras perspektiv.

Dialogvärden leder samtalet från rädsla mot tillit

Dialogvärden är värd för samhällsdialogen i stort och smått. Hen fungerar som en ledare i rummet genom sitt personliga ledarskap baserat på närvaro och trygghet. En dialogvärd som vilar i sin egen kropp och själ, inspirerar alla andra i rummet till detsamma – utan ord, men med en rik och flödande kommunikation.

Dialogvärdens uppdrag är att bidra till en framväxande känsla av tillit i rummet. Tilliten träder fram kollektivt när vi slipper försvara oss och när vi ”känner oss hemma”. Det ”konsultiga sättet” att göra detta på är att prata om det och gärna visa några Power Points. Dialogvärden bidrar mer effektivt till detta avslappnade och naturligt skärpta tillstånd genom att helt enkelt vara närvarande. Det väcker i sin tur andras närvaro och skapar en god förutsättning för att kunna kommunicera kring och lösa även komplexa problem. Skälet till detta är att den kollektiva intelligensen växer fram och underlättar för tilliten att träda fram oss människor emellan.

För att man skall kunna flyga

måste skalet klyvas

och den ömtåliga kroppen blottas.

För att man skall kunna flyga

måste man gå högst upp på strået

fastän det böjer sig

och svindeln kommer

För att man skall kunna flyga

måste modet vara aningen större

än rädslan

och en gynnsam vind råda

(Ur ”Instruktion för skalbaggar av Margareta Ekström)

initiativ Samutveckling!

Den ideella föreningen startades 2012 och har genomfört över 400 Samtalscaféer runt om i Sverige. Inte minst på olika bibliotek. Varje Samtalscafé har ett tema, sedan är det dialogvärdens roll att se till att det blir mer lyssnade än talande i rummet. Det medför att deltagarna, som sitter i en cirkel, slappnar av och ger plats. De talträngda tystnar och de tysta tar till orda. Fram träder det som brukar kallas kollektiv intelligens.

Det är en konst att hålla dessa samtal. Dialogvärden behöver vara mycket närvarande, kunna lyssna själv och agera om en deltagare har missuppfattat idén.

Våra samtalscaféer kan ha fem till två hundra aktiva deltagare. Välkommen att prova!

 

 

 

 

 

Per Hörberg

Per Hörberg

Beteendevetare och författare kring ledarskap, organisation och personlig utveckling. ”Samarbetsminister” för lösningar i samhälle och organisation. En patriot som är stolt när Sverige gör rätt och som vill påverka när det går fel.

Per är morfar och farfar, en seglare som gillar att sporta och bidra till det globala samhällets utveckling. Har bidragit till två stabila friskolor på Lidingö. Leder initiativ Samutveckling! och Wellnessguide. Förr IKEA-chef och reservofficer, nu koordinator av relationer så att chefer blir ledare, grupper blir team och så att medarbetare och medborgare blir samutvecklare!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *Spamskydd *