Alternativet till Alt Right etc

Välfärd skapas genom samarbete där olika kompetenser bidrar med perspektiv och praktiska förmågor. Fara å färde skapas däremot i slutna samhällen där enfald blir ett resultat av trångsyntheten. Slutna samhällen förtvinar, öppna blomstrar.

Eller tror någon, med ett perspektiv utifrån att USA vinner på att stänga sina gränser, bli ovän med sina grannar Kanada och Mexiko, samt större delen av övriga världen? Att dessutom satsa på inhemsk produktion av fossila bränslen…

Hit går större delen av vår export.
Hit går större delen av vår export.

Vad skulle Sverige vinna på Swexit?

Sverige har utvecklats av invandrare tillsammans med svenskar som bott en liten längre tid i landet. Men vi har misslyckats med integrationen i stort under seklerna. Detta långt innan de stora flyktingströmmarna 2015 och 2016. Vi har inte givit förutsättningar för ett ägarskap hos de boende i ”problemområdena”. De har placerats och behållits i utanförskap. Inte minst kvinnorna som går hemma som svenska hemmafruar på 1950-talet. Hälften av männen går arbetslösa, driver på gator och torg. Sammantaget en vansklig förebild för deras barn och unga.

Nya svenskar behöver stärkas så att civilkuraget ökar tillräckligt för att ta sina medborgerliga friheter, rättigheter och skyldigheter. Att både få och ta plats i samhället.

Detta civilkurage och denna kompetens som medborgare i en ny tid behöver likaväl utvecklas i de svenska ”rostbältena”. De delar av Sverige som präglas av utanförskapets olustiga känsla. Dels för att det är smart av ett land att säkra de mångas utveckling, dels för att även dessa människor ska kunna se möjligheter i en naturlig migration. Annars frodas högerpopulismen.

Alt Right eller varför inte Hitler Jugend? Att med rädslan som strategi fostra mottagliga individer in i hatets pyramid där det ena ger det andra. Underst i pyramiden finns en otrygg uppväxt utan anknytning till sunda förebilder. Sedan startar projektionen. Först med ”vi och dom”, sedan ett allt mer utpräglat syndabockstänkande. Jag mår inte bra, känner mig inte trygg. Vems fel är det? Alltid någon annans. Hackordningen bildas tidigt. Det lilla barnet uppfattar föräldrarnas fördomar och tar med sig dem i skola och samhälle. Mobbning, trakasserier och hot. Den slutgiltiga lösningen för att ”bli av med smärtan” är folkmord.

Resandefolket och judarna är välkända folkgrupper att ge sig på som ett räddhågset kollektiv. Tutsier i Rwanda och i det forna Jugoslavien drevs inbördeskriget av samma orsak. I år fortsätter det exempelvis i Burma där deras armé har utsatt rohingyerna i Myanmar för brott mot mänskligheten utan att regeringen har skyddat dem. Det visar en färsk FN-rapport. Både armén och den politiska ledaren och fredspristagaren  1991 Aung San Suu Kyi tiger. Hon kanske inte vågar annat, då hon redan provat på husarrest under 1990-talet.

I Europa pågår nedmonteringen av den liberala demokratin, så även i Sverige. Alternativet, all right vad skulle det vara? Det skulle kunna vara att fler bryr sig om det samhälle andra har bidragit till att skapa för oss. Ett Sverige i världen där alla individer har rätt att söka sitt välbefinnande tillsammans med andra. Migration är en rörelse som motverkar stagnation. Ja, den behöver regleras. Men låt oss göra det i öppna samtal präglade av saklighet och möjligheter. Alternativet till rädsla är tillit.

 

Per Hörberg

Per Hörberg

Beteendevetare och författare kring ledarskap, organisation och personlig utveckling. ”Samarbetsminister” för lösningar i samhälle och organisation. En patriot som är stolt när Sverige gör rätt och som vill påverka när det går fel.

Per är morfar och farfar, en seglare som gillar att sporta och bidra till det globala samhällets utveckling. Har bidragit till två stabila friskolor på Lidingö. Leder initiativ Samutveckling! och Wellnessguide. Förr IKEA-chef och reservofficer, nu koordinator av relationer så att chefer blir ledare, grupper blir team och så att medarbetare och medborgare blir samutvecklare!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *Spamskydd *