Grodor kokas levande

Tänk efter vad du säger och skriver – språket avgör till slut vad som går att tänka…

Vad får en groda att ”frivilligt” låta sig kokas levande? Jo, att temperaturskillnaden ökar gradvis. Då hinner inte grodan upptäcka att den blir kokt, innan det är försent. Varje groda som däremot råkar hoppa rakt ned i hett vatten, hoppar ut direkt i friheten.

När det offentliga rummet fylls av grodor av ett annat slag, så förändrar de tills slut ords betydelse. Sammanhanget förskjuts, så att den ursprungliga betydelsen glöms bort. För bara några år sedan betydde ordet ”flykting” en ”människa som söker skydd”. Men idag betyder det istället ”inkräktare”, kanske till och med ”potentiell våldtäktsman”, för många svenskar.

Skyddslösa, inkräktare eller terrorister?
Skyddslösa, inkräktare eller terrorister?

Så tänk efter även vad du läser och hör. Det pågår ett informationskrig där ”alternativa fakta” är en snedvridande ingrediens. Desinformation är en del av modern krigsföring både mellan länder och som del av ett slags inbördeskrig. Genom att anspela på vår rädsla, så förmås många att tappa sitt omdöme och låter sig föras med i bruset.

Nyheter är lögn. Flyktingar är terrorister. Klimathotet är en bluff. Och godhet, ja det är ren och skär egoism.

Det totalitära tänkandet handlar om att bygga en logik för det som egentligen är oförsvarbart. Det som vi skulle känna på en gång, om vi som grodan hamnade direkt i kokande vatten.

Ett mycket vanligt missförstånd är att demokrati är folkets röst på valdagen. Det är inte demokrati att rösta in en nazist i parlamentet. Demokrati handlar om, enligt Sveriges Riksdag, alla människors lika värde och rättigheter och om möjligheten att vara med och bestämma.

Om våra grodor legat länge i en långsam temperaturhöjning (medveten desinformation), så märker vi inte hur sammanhanget (samhället) blir farligare och farligare att leva i. Svåra konflikter och krig uppstår ur sådana sammanhang.

Så, om du inte är för fascism, se den gradvisa förändring som pågår i Sverige och i väldigt många andra länder just nu – och bidra gärna till det demokratiska samtalet.

 

Per Hörberg

Per Hörberg

Beteendevetare och författare kring ledarskap, organisation och personlig utveckling. ”Samarbetsminister” för lösningar i samhälle och organisation. En patriot som är stolt när Sverige gör rätt och som vill påverka när det går fel.

Per är morfar och farfar, en seglare som gillar att sporta och bidra till det globala samhällets utveckling. Har bidragit till två stabila friskolor på Lidingö. Leder initiativ Samutveckling! och Wellnessguide. Förr IKEA-chef och reservofficer, nu koordinator av relationer så att chefer blir ledare, grupper blir team och så att medarbetare och medborgare blir samutvecklare!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *Spamskydd *