2017?

Sedan Berlinmuren föll 1989 har Europa och kanske speciellt Sverige haft en ganska lugn tillvaro. Vi har börjat ta fred och frihet som en självklarhet på demokratisk grund. Och det materiella välståndet har stadigt ökat. 2,7 flygresor tur och retur gjorde svensken i snitt 2015. Matsvinnet är mycket stort. Vi slänger i princip hälften av maten.

Nu är det få som inte är berörda av omvärlden på olika sätt. Krig och flyktingar – vår svenske Försvarsminister pratar nu om allmän värnplikt igen och att snabbt börja bygga upp vårt försvar. Klimathotet – det har varit 15 grader varmare än normalt i genomsnitt sedan november 2015 på Arktis.

bigoriginal

Med en yta betydligt större än Gotlands håller dessutom en 350 meter tjock ismassa på att brytas loss från Antarktis – och kommer då att bli ett av världens tio största isberg hittills.

USA anklagar Ryssland närmast för cyberkrigsföring. Syrienkrisen fortsätter. Brexit hotar EU och vad händer om Nationella fronten vinner valet i Frankrike?

Klyftorna i USAs och Europas befolkning har vuxit sig stora över åren. Sverige har idag stora skillnader mellan hälsa, skolresultat, kriminalitet och allmän uppgivenhet – mellan utanförskapsområden och etablerade områden. I Järvaregionen har det mördats 20 unga svenskar 2016. 18 av morden är ouppklarade. Polisen är i kris, löser färre brott trots betydligt mer pengar.

USA’s nye president har inte tillträtt än…

Detta skrivs inte för att vara negativ. Det skrivs för att vi ska vakna upp och inse att ”vi vanliga människor” behöver stärka civilsamhället och demokratin. Ja, om vi nu vill ha demokrati och frihet, vill säga.

 

Per Hörberg

Per Hörberg

Beteendevetare och författare kring ledarskap, organisation och personlig utveckling. ”Samarbetsminister” för lösningar i samhälle och organisation. En patriot som är stolt när Sverige gör rätt och som vill påverka när det går fel.

Per är morfar och farfar, en seglare som gillar att sporta och bidra till det globala samhällets utveckling. Har bidragit till två stabila friskolor på Lidingö. Leder initiativ Samutveckling! och Wellnessguide. Förr IKEA-chef och reservofficer, nu koordinator av relationer så att chefer blir ledare, grupper blir team och så att medarbetare och medborgare blir samutvecklare!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *Spamskydd *