1,6 procents risk att störta?

Skulle du ta risken? Siffran skulle betyda att 1 600 flygplan riskerar att störta, varje dag. Försäkringsbolag ger sig inte in att försäkra något – bransch eller typ av fordon eller verksamhet – med så hög risk. De jobbar med promille…

En samlad, global forskarkår har sedan en tid kommit fram till att risken för att vår planet blir svår att bo på, inom bara 100 år, är just 1,6 %.

Det är 1.6 % risk att medeltemperaturen blir 6 grader högre redan år 2100. Då har polerna nära nog smält bort och Afrika kommer att präglas av torka och svält. Hundratals miljoner klimatflyktingar kommer då att söka sig till Europa och Asien.

I Syren har inbördeskriget skördat smärta och död under några år nu. Elva miljoner syrier är på flykt. Allt startade med torka och risk för svält. Två miljoner människor sökte sig från landsbygden till städerna och problemen tog fart.

Att ducka för fakta, eller inte ducka för fakta. Det är frågan.
Att ducka för fakta, eller inte ducka för fakta. Det är frågan.

Idag är Danmark en större ”klimatbov” än Kina och USA. Hur kan det komma sig? Jo, Grönlands ismassor har redan smält i den omfattningen att solljusets värme nu absorberas i landytor och vattendjup – istället för att reflekteras bort av is och snö. En så stor massa som Grönland värmer nu upp jorden och atmosfären, istället för att kyla ned den. Och den samlade effekten är tyvärr stor.

Sådana effekter är bara början. För om metangasen börjar läcka ut i större omfattning från den tinade tundran i Ryssland, Alaska och Kanada – då ter sig koldioxidutsläppen som marginella. Men det är ändå just dessa som idag har startat detta, till synes entydiga förlopp.

En annan sak som forskarna är överens om, numera, är människans roll i det hela. Vi och vårt beteende är den största kraften i förändringen av världen som vi känner till den.

Och det är försent att ångra sig, när för många av de irreversibla förloppen är i gång. När vintrarna blir för varma, så bildas ingen ny is vid polerna. Och ju mer som smälter bort, ju större ytor för solen att värma upp. Detta påskyndar förloppet.

Inget land kan klara detta ensamt, ingen människa kan heller göra det. Se Initiativ Samutveckling som en utsträckt hand, även i denna, livsavgörande fråga. Låt oss mötas för att definiera vårt eget perspektiv och kanske bidra till en positiv förändring. Som när världen slöt upp bakom faran för ozonhålen vid polerna. Den satsningen har lyckats!

Denna gång är det dock mer komplext och det räcker inte med tekniska lösningar. Det handlar nu om rätten till ett utvecklat (materiellt) liv – i balans till naturens begränsade förutsättningar. Vi behöver nog ändra livsstil, innan klimateffekterna är uppenbara överallt. För då är det alldeles för sent.

Kom till ett iScafé!, delta under Almedalsveckan v 27, kom på vår årskonferens i höst!

Välkommen!

Källan till denna artikel är vår egen rockstar på området, Johan Rockström, professor i miljövetenskap vid Stockholms universitet och chef för Stockholm Resilience Centre.

https://www.youtube.com/watch?v=1WFtCAdCm84&feature=youtu.be

Per Hörberg

Per Hörberg

Beteendevetare och författare kring ledarskap, organisation och personlig utveckling. ”Samarbetsminister” för lösningar i samhälle och organisation. En patriot som är stolt när Sverige gör rätt och som vill påverka när det går fel.

Per är morfar och farfar, en seglare som gillar att sporta och bidra till det globala samhällets utveckling. Har bidragit till två stabila friskolor på Lidingö. Leder initiativ Samutveckling! och Wellnessguide. Förr IKEA-chef och reservofficer, nu koordinator av relationer så att chefer blir ledare, grupper blir team och så att medarbetare och medborgare blir samutvecklare!

One thought on “1,6 procents risk att störta?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *Spamskydd *